Afganesos que travessen la frontera amb el Pakistan a la ciutat de Chaman
Afganesos que travessen frontera amb el Pakistan a la ciutat de Chaman (Reuters/Saeed Ali Achakzai)

Sense ciutadania ni cap dret: les dificultats de ser refugiat afganès al Pakistan

Molts dels afganesos que fugen dels talibans van al Pakistan, com ja va passar en l'ocupació soviètica, però al país hi troben moltes dificultats

RedaccióActualitzat

El Pakistan és un dels països que acull més refugiats afganesos. Ara n'estan arribant molts que fugen dels talibans, com ja va passar després de l'ocupació soviètica. Són famílies senceres que es van establir al país i que, tot i que hagin pogut tirar endavant, no han tingut mai el dret de ser ciutadans pakistanesos, amb tots els inconvenients que això suposa.

Els nous refugiats es troben amb els que fa anys que ho són. Famílies senceres que, malgrat haver prosperat i arrelat al Pakistan, encara tenen dificultats burocràtiques.

Ara, aquests "vells refugiats" estan acollint els nous, que continuen arribant, alguns travessant les muntanyes a peu, cosa que demostra que és del tot impossible blindar 2.400 quilòmetres de fronteres.

L'equip d'enviats especials de TV3 n'ha conegut alguns.

La Unió Europea pretén que, si hi ha una nova onada de refugiats, aquestes persones es quedin als països veïns. Però el cert és que entre el Pakistan i l'Iran ja acullen el 90% dels milions d'afganesos que han marxat durant les últimes dècades.


Un periodista busca la protecció espanyola

Un dels desplaçats és el periodista Feridoom Aryan. Fa 20 anys que treballa com a periodista a Kabul i també ha sigut portaveu d'Unicef a l'Afganistan. Amb l'entrada dels talibans ha hagut de fugir amb la seva família fins al Pakistan, on està ara mateix amagat per les amenaces constants que rep.

Gràcies a la seva xarxa de contactes ha aconseguit una carta de la presidència del Parlament de Catalunya i les direccions de diversos grups de la cambra on es demana que es concedeixi l'asil a ell i a la seva família. Amb la carta s'adjunten també els noms d'un centenar de persones afganeses que es troben ara al Pakistan i que també demanen protecció internacional.

L'equip de TV3 a Islamabad l'ha pogut acompanyar

Segons l'article 38 de la llei d'asil, qualsevol persona no nacional en risc té dret a demanar l'asil a les ambaixades espanyoles. Tot i això, el govern espanyol impedeix de forma sistemàtica l'accés a l'asil per aquesta via excepte en comptades ocasions.

ARXIVAT A:
Pakistan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut