Gent amb mascareta a Sitges, en la recent assaig de l'oci nocturn (Europa Press/Kike Rincon)
L'ús de la mascareta a l'aire lliure té les setmanes comptades (Europa Press/Kike Rincon)
Madrid

Sanitat preveu que la mascareta deixi de ser obligatòria al carrer a l'estiu

Simón veu "molt probable" que a finals de juny o al juliol es pugui relaxar l'ús d'aquesta mesura de protecció

RedaccióActualitzat

Fa gairebé un any, des del juliol passat, que la mascareta és obligatòria al carrer per llei encara que hi hagi distància de seguretat. I aquest juliol podria deixar de ser-ho gràcies a l'avenç del procés de vacunació.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha considerat que és "molt probable" que arribat aquest mes ja puguem prescindir del tapaboques a l'aire lliure.

Si la pandèmia evoluciona favorablement i la vacunació manté el bon ritme actual, podrem tornar a respirar aire fresc quan sortim a l'exterior.

"Podria ser factible que a mitjans, finals de juny i, molt probablement, gairebé amb seguretat, a finals de juliol, la mascareta en espais oberts no sigui necessària. Si continuem amb el ritme actual de vacunació, és possible que no sigui necessària a mitjans o finals de juny. I si cal posposar-ho, es posposarà."

Es podria anar sense mascareta en espais oberts on es pugui mantenir la distància, fins i tot abans d'arribar al 70% de la població immunitzada, una fita que el govern pronostica per a mitjans d'agost.

Simón ha obert la porta a permetre que es prescindeixi de la mascareta també en interiors "en grups molt concrets amb molta cobertura" també "abans de finals de juliol".

L'epidemiòleg ha remarcat que això no vol dir que ara ja es pugui relaxar la mesura. "No s'hi val dir que com que a finals de juliol anirem sense mascareta, treiem-nos-la ja", ha subratllat.

Algunes comunitats ja parlen de treure's la mascareta al carrer

Catalunya encara no s'ha pronunciat, tot i que el cap d'Epidemiologia del Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat a "Planta baixa", de TV3, que és "prudent i raonable" pensar que "entre mitjans i finals de juny" es pugui anar pel carrer sense mascareta.

Diverses comunitats autònomes, com Castella-la Manxa, Madrid o Galícia, ja han avançat que estudien la mesura.

El debat fa dies que hi és i s'ha reactivat aquest dilluns quan el president manxec, Emiliano García-Page, ha afirmat que al llarg d'aquest mes de juny proposarà que no calgui la mascareta als espais públics a l'aire lliure.

Perquè deixi de ser obligatòria caldrà modificar una llei estatal i Simón ha recordat que "això no es fa en 24 hores", encara que només n'afecta un article "i es pot fer més ràpid".

En qualsevol cas, la mesura es coordinarà al Consell Interterritorial de Salut. Simón defensa que, si les circumstàncies ho permeten, el relaxament de l'ús de la mascareta es faci de forma conjunta a tot l'Estat. "Si la situació és diferent a les comunitats, ho haurem de veure", ha explicat en una roda de premsa aquest dilluns.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut