Sense canvis amb la mascareta a platja i piscina: Sanitat ho vol fer com l'estiu passat
L'ús de la mascareta a la platja no variarà amb la llei de "nova normalitat" ( EFE/Enric Fontcuberta)

Sense canvis amb la mascareta a platja i piscina: Sanitat ho vol fer com l'estiu passat

A Catalunya la normativa ja s'aplica des del juliol passat, així com a altres comunitats; ara els supòsits s'inclouran en la llei aprovada pel govern espanyol

Actualitzat

El Ministeri de Sanitat planteja l'ús de la mascareta a la platja però només quan es passegi o si no hi ha la distància de seguretat, no durant el bany, la pràctica de l'esport o en descans en un lloc fix, al mar, a la piscina o en altres espais aquàtics.

Aquestes mesures són les mateixes que sobre l'ús de la mascareta ja s'apliquen a Catalunya des de l'estiu passat.

Després que la setmana passada s'aturés en sec la llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la Covid-19 per la controvèrsia generada sobre lús de les mascaretes, Sanitat proposa ara a les comunitats autònomes, en la reunió interterritorial d'aquest dimecres, la revisió que ha fet sobre aquest ús puntualitzant on i quan és obligatori, i quines en són les excepcions.

L'anomenada també llei de la "nova normalitat", com la va batejar el govern espanyol, va aixecar confusió sobre aquest aspecte quan dimarts passat es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat, el BOE, ja que comportava un enduriment de l'ús de les mascaretes i generava molts dubtes L'endemà el govern espanyol en va aturar l'aplicació per establir directrius més clares.

No cal mascareta per banyar-se o prendre el sol però sí per passejar o si no hi ha distància (EFE/Manuel Lorenzo)

Sanitat proposa a les comunitats autònomes l'esborrany de l'article 6.2 d'aquesta llei, segons el qual es vol equiparar l'excepció de dur mascareta quan es practiqui un esport individual i quan l'activitat ho faci incompatible, amb altres activitats no esportives i individuals que també suposin un esforç físic intens a l'aire lliure. És a dir, en els següents supòsits:

- El bany al mar, llacs i embassaments, rius o altres espais aqüàtics naturals o piscines a l'exterior o cobertes.

- La pràctica de l'esport en un medi aqüàtic natural o artificial

- En períodes de descans abans o després del bany o la pràctica de l'esport en un medi aquàtic al seu entorn. A les platges o entorns similars mentre s'estigui en un punt fix respectant la distància d'un metre i mig amb altres persones que no siguin convivents. I a les piscines només durant els intèrvals de les activitats.

- Socorrisme o rescat en un medi aquàtic

- Per menjar i beure en llocs autoritzats

 

Sanitat proposa però, que sigui obligatori dur mascareta:

- Passejant pels accessos a les platges, llacs i altres entorns naturals

- Passejant a la vora del mar i altres entorns aquàtics

- En vestuaris de piscines públiques o comunitàries, tret de les dutxes

- A l'exterior o interior d'establiments d'hostaleria, excepte del moment de menjar i beure



A Catalunya no canvia res

L'aplicació d'aquesta llei no farà canviar les normes que per l'ús de la mascareta ja s'apliquen a Catalunya, i també altres comunitats. Des del juliol passat el departament de Salut de la Generalitat obliga a dur mascareta a la via pública i també als espais a l'aire lliure i qualsevol espai tancat d'ús públic, a totes les persones de més de 6 anys, al marge de si es pot mantenir la separació d'1,5 metres.

 

Quan la Generalitat va adoptar la mesura, una de les preguntes recurrents que es van fer era si calia dur la mascareta posada a la platja. La resposta del govern va ser que no calia dur-la a l'hora de banyar-nos o de prendre el sol a la tovallola, però sí en el trajecte o per fer servir lavabos o anar a xiringuitos, tant si hi ha cua com si no. Unes mesures que es poden consultar encara ara a l'espai de Canal Salut sobre el coronavirus.

ARXIVAT A:
Covid-19Salut
Anar al contingut