Sanitat autoritza la vacunació de dones embarassades o en període de lactància
El Ministeri de Sanitat proposa immunitzar contra la Covid les dones embarassades (Pixabay)

Sanitat autoritza la vacunació de dones embarassades o en període de lactància

Els menors de 12 a 15 anys en situació de vulnerabilitat també entren en el pla de vacunació

RedaccióActualitzat

En l'última actualització de l'estratègia de vacunació, el Ministeri de Sanitat proposa immunitzar contra la Covid les dones embarassades o en període de lactància amb vacunes tipus ARN missatger, és a dir, amb Pfizer o Moderna. Se'ls començaran a posar quan els correspongui pel grup d'edat o vulnerabilitat al qual pertanyin.

En el document consensuat entre el ministeri i les comunitats autònomes dimarts passat, s'argumenta que, en general, no s'ha detectat més risc de Covid-19 greu pel fet d'estar embarassada, més enllà, apunta, de les condicions de risc que pugui presentar la dona.

Per justificar la vacunació de les dones embarassades, Sanitat recorda que, si bé els assajos clínics de les vacunes no van incloure aquest col·lectiu, les dades disponibles de països com els Estats Units no apunten efectes adversos en l'embaràs.

També recull l'experiència del Regne Unit, on es recomana immunitzar les embarassades amb Pfizer i Moderna al mateix temps que la resta de la població, i recorda les recomanacions que fan països com Bèlgica d'immunitzar aquest col·lectiu amb vacunes tipus ARN missatger.

En aquesta actualització es desaconsella vacunar amb AstraZeneca o Janssen les persones amb un nivell baix de plaquetes provocat per l'administració d'heparina.

Els menors d'entre 12 i 15 anys en situació de vulnerabilitat i alt risc també es poden vacunar, segons la setena actualització de l'estratègia de vacunes aprovada dimarts a la Comissió de Salut Pública.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) proposa la vacunació a partir dels 12 anys en condicions de molt alt risc o de gran dependència i els que s'estan en centres de persones amb discapacitat intel·lectual, centres tutelats i centres d'educació especial.

La resta d'adolescents i preadolescents no es prioritzaran en aquest moment.

Dimarts es va saber que en aquesta actualització del pla de vacunació s'inclou la vacuna de Janssen per a la franja de 50 a 59 anys. També incorpora a l'estratègia de vacunació col·lectius vulnerables, com persones amb autisme profund, discapacitat intel·lectual o malaltia mental severa.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19SalutMenors
Anar al contingut