Pla anticrisi del govern espanyol: de la rebaixa del transport públic al xec de 200 euros

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat mesures com una rebaixa de 5 punts en l'IVA de la factura de la llum i de fins al 50% en el preu del transport públic

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures per combatre l'alça de preus i frenar una crisi econòmica. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat rebaixes en el transport públic i el preu de la llum, ajudes directes a autònoms, aturats i treballadors, i un augment temporal de les pensions d'invalidesa i no contributives.

El pla anticrisi s'ha aprovat aquest dissabte en un Consell de Ministres extraordinari.


Abonament de transport

Per fomentar l'ús del transport públic, a partir de l'1 de setembre es rebaixaran a la meitat els abonaments estatals, com Renfe.

En el cas dels títols de transport que depenen de les comunitats autònomes i ajuntaments, el govern espanyol assumirà una rebaixa del 30%, amb la transferència de fons corresponent, que es pot ampliar amb recursos propis fins a igualar el 50%.

La Generalitat ja ha anunciat que es farà càrrec del 20% restant.

Rebaixes de llum i combustible

Es redueix de 5 punts l'IVA de la factura de la llum, del 10% al 5%. Fa un any ja es va rebaixar l'IVA del 21% al 10% per intentar compensar l'encariment al mercat majorista i ara es vol combatre l'alça que s'atribueix a la guerra d'Ucraïna. 

Es manté la reducció de 20 cèntims per litre en el preu del combustible

Es limita el preu màxim de la bombona de butà.


Xec de 200 euros

El pla inclou una ajuda directa de 200 euros per a treballadors, autònoms i aturats que tinguin ingressos baixos. Unides Podem volia que fos de 300.

Països com Itàlia, França, Alemanya o el Regne Unit han aplicat ajudes similars.

S'haurà de demanar aquest mes de juliol i és per a famílies amb ingressos inferiors a 14.000 euros l'any, segons ha concretat després la vicepresidenta Yolanda Díaz.

També augmenten un 15% les pensions d'invalidesa i no contributives. Es tradueix en uns 60 euros mensuals, és a dir 360 fins a final d'any.


Altres mesures

Ajornament del pagament de quotes de la Seguretat Social per a empreses afectades per la guerra en els sectors de la pesca i ramaderia.

Manteniment de l'IVA reduït al 4% de les mascaretes quirúrgiques.


Encara sense impost a les elèctriques

Fora del paquet anticrisi, Sánchez també ha anunciat un nou impost als beneficis extraordinaris de les energètiques, com reclamava Unides Podem, però haurà d'esperar fins a l'any que ve.

"Les càrregues s'han de repartir amb justícia", ha dit el president del govern espanyol, que no ha avançat detalls.


9.000 milions de cost

Divendres, el president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar que les mesures del paquet anticrisi es prolongaran fins al 31 de desembre, i no només tres mesos, com s'havia dit inicialment. 

Sánchez ha explicat que les mesures tindran un cost d'uns 9.000 milions d'euros: 5.500 de despesa directa i 3.600 pel descens de la recaptació per algunes de les compensacions, com la de la rebaixa de la factura de la llum.

El govern espanyol calcula que les mesures ajuden a contenir la inflació en 3,5 punts. Al maig, l'IPC va repuntar fins al 8,7%.

Pedro Sánchez ha fet una crida a totes les forces polítiques "siguin del signe que siguin" per convalidar al Congrés aquest decret llei de "mesures específiques per a la classe treballadora".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezUcraïnaMoncloa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut