(Pixabay/Steve Buissinne)

La rebaixa de l'IVA de la llum al 10% ja s'aplica des d'aquest dissabte

Al juny s'espera un augment rècord del rebut i en la segona meitat de l'any es pot reduir uns sis euros al mes, segons càlculs del govern espanyol

Actualitzat

Aquest dissabte entra en vigor la rebaixa de l'IVA a la factura de la llum del 21 al 10% per a tots els clients que tinguin fins a 10 quilowatts de potència contractada.

La mesura aprovada aquesta setmana pel govern espanyol ja s'ha publicat al BOE i estarà en vigor fins a final d'any.

Amb el nou tipus impositiu, el rebut es podrà reduir uns sis euros al mes, segons els càlculs de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Tot i això, les associacions de consumidors com FACUA creuen que l'impacte de la mesura serà molt limitat i adverteixen que el rebut del juny pujarà.

La rebaixa temporal de l'IVA pretén compensar l'augment de preu de l'electricitat al mercat majorista que, combinat amb el polèmic canvi del sistema tarifari que ha entrat en vigor aquest mes, pot provocar rècords en el rebut.

El preu de la llum en el mercat majorista se situa aquest dissabte a 83,99 euros/MWh, un preu inusualment elevat per tractar-se d'un cap de setmana, mentre que a la primera quinzena de juny ha arribat de mitjana els 81,50 euros/MWh, rècord per a aquest mes des que es tenen registres, segons el grup de consultoria i assessoria energètica ASE.

L'IVA del 10% afectarà tots els consumidors que tinguin una potència contractada de fins a 10 quilowatts, tant en el mercat regulat (PVPC) com en el lliure, sempre que el preu mitjà mensual de l'energia en el mercat majorista superi els 45 euros per megawatt hora.

Tots els consumidors vulnerables gaudiran de la rebaixa independentment de la potència contractada a casa seva i del preu de l'electricitat.

Amb l'IVA del 10%, Espanya es converteix temporalment en un dels set països de la Unió Europea que no apliquen el tipus general a l'electricitat, juntament amb Irlanda, Itàlia, Luxemburg, França, Portugal, Grècia i Malta. En els dos últims casos, apliquen un tipus d'IVA superreduït.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut