Sánchez trucarà dimarts a Torra, però encara s'han de posar d'acord en l'hora

El candidat socialista ofereix millor finançament autonòmic i complir amb les inversions en infraestructures

Actualitzat

Enmig de les negociacions per a la investidura, Pedro Sánchez ha fet algunes concrecions, com li reclamen els partits independentistes. El candidat del PSOE ha recuperat una proposta que semblava aparcada i es compromet a abordar en aquesta legislatura un nou sistema de finançament autonòmic. També té la intenció de complir amb les inversions en infraestructures:

"L'ànim del govern és complir amb l'apartat d'inversions públiques en infraestructures, recollides als estatuts autonòmics. I la vocació del govern d'Espanya -i també ho diré al discurs d'investidura- és l'aprovació del sistema de finançament autonòmic. Ja portem força temps de retard".


La trucada serà dimarts

Mentrestant, La Moncloa i l'oficina del president ja s'han posat en contacte per concretar quan es trucaran. Han ofert dimarts i la Generalitat proposa les vuit del matí per l'agenda del president, però l'hora encara no s'ha acabat de definir.

 

Pedro Sánchez va anunciar que parlaria amb tots els presidents autonòmics, cosa que no va agradar a l'entorn de Quim Torra. La Moncloa ha dit que respectarà l'ordre d'antiguitat, és a dir que començarà pel lehendakari Iñigo Urkullu i després tocarà al president Quim Torra.

Sánchez ha respost a Torra:

"Em crida l'atenció que qui reclama diàleg critiqui el diàleg amb ell i amb la resta de presidents autonòmics. La vocació de diàleg del govern d'Espanya és inclusiva, no excloent".

 

El candidat socialista a la investidura també ha dit que dialogarà sempre dins la llei i la Constitució:

"El diàleg és el mètode per resoldre conflictes polítics i el marc ha de ser la seguretat jurídica que emana de les lleis democràtiques que tenim i així ho he dit a Esquerra Republicana en moltes ocasions".

 

Junqueras avisa que poden votar no

Oriol Junqueras adverteix Pedro Sánchez que Esquerra votarà no a la investidura si no hi ha una taula de negociació bilateral entre governs on es pugui parlar de tot. Ho ha dit en una entrevista al diari La Razón, en què insisteix que tampoc s'abstindran si no hi ha un mecanisme de control que els acords es compliran.

El president d'Esquerra assegura que la investidura depèn només del PSOE, creu que tots dos partits estan obligats a parlar, però es mostra escèptic sobre un possible acord.

El govern espanyol ha repost assegurant que l'autodeterminació no té cap encaix legal en el sistema democràtic espanyol.

 

Sobre la data de la investidura, La Moncloa no descarta que sigui abans que acabi l'any.

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezInvestiduraOriol Junqueras
Anar al contingut