Madrid

Sánchez-Iglesias: trucada de 10 minuts i sense acord per a la investidura

L'oferta d'Iglesias rebutjada per Sánchez és un govern de coalició basat en el programa del PSOE i un període de prova que podria arribar a un any

RedaccióActualitzat

Les converses entre el PSOE i Unides Podem encara no es poden donar del tot per trencades, però cada vegada sembla més clar que s'anirà cap a la repetició d'eleccions.

Pedro Sánchez ha rebutjat aquest dijous l'última proposta que li ha fet Pablo Iglesias en una conversa telefònica de només 10 minuts. No parlaven des del mes de juliol i la trucada no ha servit per desencallar la situació.

Iglesias ha posat sobre la taula una última oferta, un govern de coalició basat en el programa del PSOE.

La novetat és que ofereix un període de prova que podria arribar a un any. Si després d'aquest termini Sánchez considera que la fórmula no ha funcionat, Unides Podem es compromet a abandonar l'executiu.

Però el líder socialista, que ha rebutjat l'oferta amb l'argument que no es donen les mínimes condicions de confiança per compartir un executiu i que només escoltarà propostes que prevegin el govern en solitari del Partit Socialista.

Pocs abans de la trucada a Pedro Sánchez, Pablo Iglesias ha penjat a les xarxes un vídeo evocant l'esperit del 15M i atribuint-se, entre altres, l'èxit de la moció de censura.

 

 

Un vídeo amb regust electoral després de l'últim cop de porta dels socialistes a un govern de coalició al qual, ara per ara, no pensen renunciar fins a l'últim moment.  

Noelia Vera, d'Unides Podem, es mostrava confiada als passadissos del Congrés:

"Esperem que hi hagi una solució perquè encara hi ha marge de temps."

La trucada infructuosa d'aquest dijous no ha servit per escurçar les distàncies que van mostrar aquest dimecres.  

La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, adverteix que aquest cop Sánchez no se sotmetrà a una investidura fallida.    

"Si no té els suports previs no acceptarà aquest encàrrec."

Dilluns i dimarts, el rei començarà la ronda de consultes i podria fins i tot proposar de candidat Sánchez malgrat no tenir el suport. Ja ho va fer amb Mariano Rajoy que en el seu dia també va declinar la petició.

Avui, el rei ha rebut la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per encarar la investidura del govern espanyol.

I amb tot, el CIS ha publicat una enquesta que atorgaria al PSOE un 30 per cent del suport en cas de noves eleccions, més que la suma de PP, Unides Podem i Ciutadans, que segons l'estudi baixaria a la 4a posició. L'estudi també posa de manifest el cansament i la desconfiança dels ciutadans cap a la política.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo IglesiasPSOEUnides PodemInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut