Madrid

Iglesias a Sánchez: "Hi ha una possibilitat. Asseguem-nos vostè i jo"

El líder del PSOE continua rebutjant la coalició que reclama Iglesias i li proposa "un camí intermedi" sobre la investidura

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han escenificat, aquest dimecres al ple del Congrés, el distanciament de les dues formacions sobre la investidura. La situació continua encallada, però tant l'un com l'altre fan esforços per intentar evitar que hi hagi eleccions. El líder d'Unides Podem ha proposat fer una trobada personal, deixant de banda els equips negociadors de les dues formacions, per poder arribar a una entesa. I el president espanyol en funcions planteja "un camí intermedi", entre un govern monocolor i una coalició, la posició que defensa Iglesias.

Davant el bloqueig que s'arrossega des de fa mesos, Pablo Iglesias ha mogut fitxa i ha proposat reunir-se amb Sánchez:

"Hi ha una possibilitat. Asseguem-nos vostè i jo. Posem-nos a treballar"


El president d'Unides Podem ha retret a Sánchez que, des del fracàs de la investidura del juliol, no li ha trucat ni una sola vegada per telèfon. "Li hauré de trucar jo", ha afirmat Iglesias, que ha afegit que això suposaria "saltar-se el protocol" ja que considera que és el candidat a la presidència qui ha de buscar suports.

 

Iglesias a Sánchez: "Tinc la sensació que quan ens va proposar un govern de coalició no s'ho creia" (EFE)

Iglesias ha fet aquesta reflexió:

"Tinc la sensació que quan ens va proposar un govern de coalició no s'ho creia. Crec que hi ha alguna cosa més important en un polític que la seva coherència i la seva ideologia, i és la seva paraula."


El líder d'Unides Podem ha reiterat que, demanant el suport de les dretes, Sánchez demostra que no vol estabilitat i ha assenyalat que rebutjar la presència de la seva formació al govern espanyol és "faltar-li al respecte" als votants del partit morat, que també té dret, diu, a tenir representació en un govern progressista.


Sánchez: "No hi ha una única forma d'entendre's. N'hi ha moltes"

Pedro Sánchez manté la seva posició de no acceptar un govern de coalició. Li diu a Iglesias que estudiï la proposta d'un "camí intermedi" que planteja el PSOE, i que si té altres fórmules, ho exposi a les reunions dels equips negociadors.

"Si vam veure que va ser inviable la coalició el mes de juliol, per què no estudia i no valora la proposta intermèdia del grup parlamentari socialista? Si vostès tenen propostes per fer, facin-les, hi ha la mesa negociadora. Per descomptat, nosaltres estem disposats a escoltar quines són les seves propostes però li diré una cosa, senyor Iglesias: no hi ha una única forma d'entendre's entre Unides Podem i el grup parlamentari socialista. N'hi ha moltes altres. Permetin amb un vot afirmatiu que es posi a caminar una legislatura progressista, amb un govern progressista, que és el que van votar els espanyols."

 

Sánchez a Iglesias: "Ha dit que es vol incorporar al govern, però no per unir forces sinó per controlar-nos" (EFE)

El líder socialista ha rebutjat un govern de coalició i ha afirmat que "no és sinònim d'estabilitat". Segons Sánchez, que hi hagi "dos governs en un" pot fer que un executiu de coalició no pugui "sobreviure en el temps". Ha remarcat que, per molt que no hi hagi una coalició, caldrà que els socialistes i Unides Podem pactin "moltes vegades" per tirar endavant polítiques.

Però la sortida a aquesta situació no sembla gens fàcil. Durant la sessió, Pedro Sánchez ha indicat que Pablo Iglesias "ha dit que es vol incorporar al govern, però no per unir forces sinó per controlar-nos, i això ho haurà d'explicar."

Des del PNB, el portaveu al Congrés, Aitor Esteban, s'ha alineat amb la proposta feta per Pablo Iglesias, és a dir, que siguin ells i no els seus negociadors els que es posin a negociar per arribar a la formació d'un govern: "Els únics que poden arreglar això són vostès, Sánchez i Iglesias, perquè els seus equips ja no tenen capacitat negociadora."

 

El rei Felip VI amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el 22 de maig de 2019 (ACN)
 

El rei rebrà Batet

Felip VI rebrà aquest dijous al Palau de la Sarsuela la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Aquesta reunió és el pas previ a què el rei convoqui una nova ronda de consultes amb els líders polítics. El dia 23 de setembre acaba el termini fixat per la Constitució perquè o bé s'investeixi president del govern o es dissolguin les Corts i es convoquin eleccions generals.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezPablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut