Sánchez diu que fa cas de "criteris científics" i demana una "desescalada política"

El president del govern espanyol anuncia la intenció de promoure aquesta setmana uns "nous Pactes de La Moncloa" per superar el coronavirus

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest diumenge després d'una altra reunió telemàtica, per cinquè diumenge consecutiu, amb els presidents de totes les comunitats autònomes.

Sembla que ha estat una reunió complicada, en què hi ha hagut moltes queixes per part dels presidents, sobretot perquè aquest dilluns acaba el període de 15 dies de confinament total a l'Estat i els treballadors no essencials hauran de tornar a la feina.

Sánchez ha assegurat que "ni tan sols s'està entrant en la segona fase", i ha reiterat que segueix l'estat d'alarma i que, malgrat el retorn a la feina de milions de treballadors, "continua el confinament general".

Els "marcadors"

En aquest sentit, ha dit que només s'ha acabat el "període d'hibernació" de la Setmana Santa, i que es faran servir "marcadors" per fer un seguiment de la situació i "reforçar les restriccions" si cal:

"Aplicarem marcadors recomanats pels experts i el comitè científic, seran els que ens guiaran en la desescalada, i els que ens permetran avançar en la desescalada. Si no, mantindrem i reforçarem les restriccions, perquè el primer per a aquest govern serà sempre la salut."

Segons ha afirmat, la situació serà molt diferent de la d'abans d'aquests 15 dies en què hi ha hagut permís retribuït generalitzat:

"El confinament general serà la regla, només treballadors autoritzats i compres permeses. No serà la mateixa situació de fa dues setmanes: els que tinguin el mínim símptoma s'hauran d'abstenir d'anar a treballar, i tots els treballadors s'hauran de protegir en els desplaçaments i els centres de treball hauran de proporcionar les màximes condicions de protecció."


Demana que s'acabin les "paraules gruixudes"

El president del govern espanyol ha afirmat que "la desescalada començarà, com a molt aviat, d'aquí a dues setmanes", però ha demanat una "desescalada política" i que s'acabin les "paraules gruixudes":

"Cal desescalada en la tensió política, el que estem patint no és un accident o una calamitat greu, estem davant l'amenaça més gran en un segle, la tasca és ingent, i hi farà falta tothom. Han de quedar enrere les paraules gruixudes, el llenguatge agressiu. Per part de tothom."


"Els nous Pactes de la Moncloa"

Sánchez ha reiterat la necessitat d'actuar "units" i ha proposat seguir l'exemple dels Pactes de La Moncloa de la transició per aconseguir un acord d'estat per superar la situació:

"En els pròxims dies convocarem totes les forces polítiques, també els agents socials, el conjunt de les comunitats autònomes i ajuntaments, i abans que acabi aquesta setmana voldríem celebrar la primera reunió per als nous Pactes de La Moncloa."

Pel que fa a l'acord europeu d'aquesta setmana amb mesures per la crisi del coronavirus, ha dit que "no satisfà del tot les nostres demandes", però que valora "els recursos que aporta" i "la voluntat política que reflecteix".


Criteris científics, no polítics

En el torn de preguntes, el president del govern espanyol ha assegurat que pren les decisions en funció de "criteris científics" marcats pel comitè científic i els experts, i no pas basant-se en "criteris polítics":

"Quan vam decretar el confinament total vaig rebre crítiques de sectors econòmics i de les administracions. Ho vaig fer perquè vaig seguir el criteri del comitè científic i perquè per a mi el més important és la salut pública, evitar morts."

"El govern d'Espanya sempre actuarà seguint el criteri del comitè científic i dels experts."

 

Pedro Sánchez en la reunió amb els president autonòmics
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge en la reunió amb els president autonòmics (EFE)

Crítiques de la Generalitat

La Generalitat ha demanat una altra vegada al govern espanyol que no relaxi el confinament a Catalunya. I ho ha fet per partida doble. El president Quim Torra ha enviat una carta a Pedro Sánchez en què l'alerta que la tornada a la feina de milers de treballadors és precipitada, i que pot suposar un augment dels contagis i el col·lapse del sistema sanitari.

Arguments que, després, Torra ha tornat a traslladar a Sánchez, durant la reunió que ha tingut amb els presidents autonòmics. I l'ha advertit que, si no rectifica, el govern no es quedarà de braços plegats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro SánchezEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut