Torra a Sánchez pel confinament: "Prendrem mesures per protegir la nostra gent"

El president de la Generalitat convoca un Consell Extraordinari aquesta tarda per aprovar un paquet de mesures "per protegir els ciutadans" davant la fi del confinament total

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a demanar al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que mantingui el confinament total a Catalunya. Alerta que aixecar-lo a partir d'aquest dimarts suposarà un augment dels contagis i un "col·lapse del sistema sanitari català".

A la reunió amb Pedro Sánchez i la resta de presidents autonòmics, Quim Torra ha transmès que considera una "temeritat i una imprudència absoluta" que dimarts gairebé un milió de catalans hagin de reincorporar-se a la feina. Demana 15 dies més de marge abans de procedir al desconfinament.

Quim Torra adverteix el president espanyol que, si no corregeix la seva decisió de posar fi aquesta setmana al confinament total, la Generalitat no es quedarà "de braços plegats":

"És una emergència nacional. El govern de Catalunya no es quedarà de braços plegats. Prendrem les nostres pròpies mesures i decisions per protegir la nostra gent. Farem tot el que estigui a les nostres mans per protegir els nostres ciutadans."

Torra ha tornat a demanar a Sánchez els informes que avalen que s'aixequi el confinament estricte. Assegura que Pedro Sánchez encara no ha facilitat aquests informes a les comunitats autònomes.

Paquet de mesures "per protegir els ciutadans"

El president de la Generalitat ha convocat un Consell Executiu Extraordinari per a aquest diumenge a la tarda en què s'aprovarà un paquet de mesures per protegir els ciutadans davant la fi del confinament total. Unes mesures que seran efectives a partir de dilluns.

Torra ha demanat als ciutadans "que es quedin a casa i es protegeixin". També ha apel·lat a la responsabilitat d'empresaris, treballadors i sindicats perquè no tornin a la feina "si no hi ha les condicions de seguretat necessàries".

"Com a president de la Generalitat tinc unes competències que van ser absorbides pel govern de Madrid ara fa un mes. Si les tingués jo decretaria el confinament total."

"Però, en aquests moments, no puc donar la seguretat jurídica als treballadors. Però sí que puc demanar-los, i també als empresaris, i als autònoms, que es protegeixin. I a les empreses, responsabilitat social. I a la ciutadania aquest "contracte social" d'uns amb els altres".

Segons Torra, amb el 89% de les UCIs encara ocupades per malalts de la Covid-19, amb la sobrecarrega que la situació provoca als professionals de la salut i amb la situació crítica que es viu a les residències, és aviat per aixecar el confinament total. Demana també que es facin tests massius a la població.

Quim Torra també ha assegurat que ara l'administració ha de donar resposta a les necessitats de la ciutadania i alerta que el coronavirus provocarà "una crisi econòmica sense precedents". En aquest sentit, ha reclamat al govern de Madrid l'aprovació urgent d'una renda bàsica de subsistència:

"Qui s'ha d'endeutar és l'administració. Si vam rescatar la banca, ara hem de rescatar les persones".


Carta a Pedro Sánchez

El president de la Generalitat ho expressa en una carta que ha enviat a Sánchez abans de la reunió per videoconferència de presidents autonòmics que s'ha fet al matí, com cada diumenge des que va començar la crisi sanitària.

A la carta, Torra li sol·licita que es mantinguin les mesures de limitació de la lliure circulació de persones a Catalunya, a excepció dels serveis essencials. Afegeix que, vistes les dades epidemiològiques de Catalunya, resulta necessari, segons diuen els experts, mantenir el confinament total:

"Reiterem la nostra petició formulada el 9 d'abril per la qual sol·licitem el manteniment de les mesures de limitació de la lliure circulació de persones en el territori administratiu de Catalunya: que es mantingui el confinament de la població en els seus domicilis, i que quedi prohibida la circulació a l'exterior, a peu, en vehicle privat o en transport públic o privat, col·lectiu o individual, excepte els serveis essencials."

Segons Torra, l'aixecament de les mesures a partir de la setmana entrant, com ha decidit el govern espanyol, suposarà un augment de contagis i portarà a una situació de col·lapse el sistema sanitari català.

 

Quim Torra adverteix que si el president espanyol no corregeix la seva decisió, es posa en crisi la recuperació sanitària, es deixa desprotegits a milers de treballadors i indefensos a empresaris i autònoms.

Reclama a Sánchez que enviï els informes epidemiològics que avalarien l'aixecament del confinament estricte:

"Sol·licitem que ens enviï els informes sanitaris i epidemiològics de què disposa el Govern d'Espanya per aixecar les mesures contemplades en el Reial decret Llei 10/2020."

 

En aquesta cinquena reunió telemàtica, Pedro Sánchez ha demanat als presidents autonòmics que participin en un pacte de reconstrucció econòmica i social per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

Sánchez ha reclamat "coordinació, transparència i lleialtat" als presidents autonòmics. Considera que cal el seu suport per fer aquest pacte de reconstrucció després del coronavirus en què hauran de participar institucions, partits i tots els sectors representatius de la societat per poder donar un missatge d'unitat.

Per Sánchez, aquesta imatge de coordinació s'ha de transmetre encara que hi hagi discrepàncies en temes com el confinament. L'executiu espanyol assegura que el comitè científic que l'assessora no veu cap inconvenient a recuperar part de l'activitat econòmica quan acabi la Setmana Santa.

Aquesta és la carta íntegra que ha enviat Quim Torra a Pedro Sánchez:

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim TorraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut