Sánchez demana perdó als exiliats de la Guerra Civil a Argelers
Pedro Sánchez a Argelers (EFE)

Sánchez demana perdó a Argelers als exiliats de la Guerra Civil

El president espanyol també ha homenatjat les tombes d'Azaña, a Montalban, i Machado, a Cotlliure

RedaccióActualitzat

Jornada d'homenatge del president espanyol, Pedro Sánchez, a l'exili republicà espanyol.

Quan es commemoren 80 anys del començament de l'exili, Sánchez ha visitat aquest diumenge poblacions del sud de França on van anar a parar molts republicans derrotats pel bàndol franquista després de la Guerra Civil.

La primera parada l'ha fet a Montalban, on ha fet una ofrena a la tomba del president republicà Manuel Azaña. La delegació espanyola la formaven la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i la d'Educació i portaveu del govern, Isabel Celaá, i també representants del món de la cultura, com l'escriptora Almudena Grandes, els cantants Paco Ibáñez i Rosa León, o l'historiador Ian Gibson.

 

 

A Cotlliure, Sánchez ha fet una ofrena a la tomba del poeta i escriptor Antonio Machado. Machado va morir a Cotlliure el 22 de febrer del 1939. No feia ni un mes que havia emprès el camí de l'exili des Barcelona, en un gener fred, sota la pluja i les bombes, en companyia de la seva mare i el seu germà José i la seva dona. Des de la seva mort, la seva tomba a Cotlliure s'ha convertit en el símbol més venerat i visitat de l'exili republicà.

 

 

La visita ha acabat a Argelers. A la platja d'aquesta població es va instal·lar un dels camps de refugiats més grans de l'època, on milers d'espanyols van malviure en condicions precàries. A Argelers, en un discurs que posava el punt final a la jornada, ha volgut destacar que l'exili és la pitjor condemna de l'ésser humà.

Sánchez ha demanat perdó a l'exili espanyol en nom d'Espanya. Un perdó que -ha dit- arriba tard i a deshora, però amb "l'orgull de recuperar-los per sempre".

 

 

Recordant Machado i Azaña, el president del govern espanyol ha dit que ha visitat les seves tombes per mostrar-los "el respecte de la seva pàtria que un dia els van negar".

Els ha recordat com "dues persones dialogants, cultes, creatives, pacífiques i sensates. Dues persones que qualsevol país hauria volgut entre els seus ciutadans". Ha destacat que les seves paraules "no van ser mai de confrontació, sinó de trobada", cosa que demostra que la Constitució del 1978 "va restaurar els valors" de la República del 1931.

Al final del discurs, recordant una reflexió que va fer Machado en una entrevista dos mesos abans de morir, ha subratllat:

"Avui, 80 anys després, no hi ha dubte: humanament, van guanyar la guerra."

Tant a Cotlliure com a Argelers, un grup de manifestants independentistes han cridat consignes contra el judici del procés i a favor dels líders independentistes a la presó i a l'estranger.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut