Sàmper justifica que els Mossos disparessin la Taser a una jove: "Estava molt alterada"

El síndic de greuges investiga si l'arma es va fer servir a un CAP de Sabadell seguint els protocols policials

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha justificat aquest divendres l'actuació dels agents de Mossos que aquest dimecres van reduir una jove a Sabadell amb una pistola elèctrica Taser.

Samper ha admès que s'ha obert una investigació sobre el cas, però també ha afirmat que els agents es van veure obligats a utilitzar-la:

"La dona estava molt alterada i un altre intent de reduir-la hauria tingut conseqüències pitjors per a ella com, per exemple, un infart."

 

Investigació del síndic

Per la seva banda, el síndic de greuges també ha obert una investigació per esbrinar si es va seguir el protocol d'ús d'aquestes armes.

El síndic ha actuat d'ofici després de veure les imatges penjades a les xarxes socials i als mitjans de comunicació.

Agents dels Mossos redueixen la jove després d'haver-li disparat amb la Taser, aquest dimecres a Sabadell

L'incident va passar en un CAP de Sabadell: la jove, de 26 anys, tenia visita amb la seva psiquiatra al migdia d'aquest dimecres, però no la van deixar entrar amb la seva mare a causa del protocol Covid.

Va insistir que era necessari que la mare també hi entrés, es va queixar i els responsables del CAP van avisar els Mossos que, després d'intentar reduir-la, van disparar-li amb la pistola.

Unes quantes persones que eren presents van gravar l'actuació policial amb el mòbil i ho van penjar a les xarxes socials, on les imatges van aixecar un bon rebombori i també moltes queixes.

És el cas del centre Irídia de drets humans, que la va considerar "desproporcionada":

 

La jove va passar una nit al calabós i després va negar a TV3 que hagués agredit ningú abans que li disparessin amb la Taser, tal com afirmen treballadors del CAP i també els Mossos.


"Inadmissible, aberrant i incomprensible"

D'altra banda, Salut Mental de Catalunya ha carregat contra l'actuació dels Mossos i l'ha titllat de "violenta i totalment desproporcionada".

"Inadmissible, aberrant i incomprensible. La ciutadania necessita un cos policial que l'atengui, l'ajudi i la protegeixi", diuen en un comunicat. SMC, marca que agrupa la Federació Salut Mental Catalunya i la Fundació Salut Mental Catalunya, creu que l'actuació estava "carregada d'estigma i desconeixement cap a la salut mental" i assegura que "vulnera els drets humans".

A més, assenyalen que la dona estava vivint una situació "d'agitació i angoixa" i necessitava, per tant, una actuació "d'acompanyament i ajuda" i no "violència" que té "un efecte devastador en una persona en situació de vulnerabilitat".

"Existeixen altres maneres de poder atendre aquestes situacions sense que els protocols passin per davant dels drets de les persones, de la lògica i del tracte humanitari", diuen.

Les entitats demanen que es prengui "mesures exemplars de manera immediata" perquè els fets no es tornin a repetir i volen que es plantegi alternatives al sistema per "dignificar i acompanyar les persones" en situacions com aquesta.

"Era tan senzill com ser una mica flexibles i humans. Com deixar entrar a la mare, avisar a un metge/ssa, buscar un espai tranquil per dialogar... Que la pandèmia ni els prejudicis ens facin perdre la humanitat.", concluen.

 

Dues denúncies 

Aquest divendres també s'ha sabut que el centre mèdic de Sabadell i la metgessa que dimecres van atendre la noia l'han denunciat.

La metgessa l'ha denunciat davant els Mossos per amenaces i insults. I hi ha una segona denúncia contra ella: del Centre d'Atenció Primària on es va visitar, per danys materials.

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut