Moment en què un agent dels Mossos fa una descàrrega elèctrica per reduir una noia
Moment en què un agent dels Mossos fa una descàrrega elèctrica per reduir la noia

Polèmica per l'ús "desproporcionat" d'una pistola Taser contra una noia per part d'un mosso

Els Mossos consideren que la noia va agredir un agent i que estava tan exaltada que la manera més eficaç per reduir era la Taser

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Una noia denunciarà l'agent dels Mossos que la va reduir amb una pistola Taser. La jove, que havia acudit a una consulta psiquiàtrica a un CAP de Sabadell, va protagonitzar un aldarull a l'interior de l'establiment i els responsables van avisar la policia.

Un agent dels Mossos va fer servir la pistola Taser contra la Paula, una jove de 26 anys. Segons la versió policial, la noia havia agredit personal sanitari i també un agent. Els Mossos consideren que era la manera més eficaç de reduir-la perquè asseguren que estava tan exaltada que era l'opció més viable.

El director dels Mossos, Pere Ferrer, ha reconegut que les imatges són "dures", però ha defensat que els agents van seguir els protocols establerts i que la seva actuació va ser proporcional.

A les imatges es veuen uns fils que pengen de la pistola i que s'enganxen al seu cos. És el que provoca la descàrrega elèctrica.

 

 

En declaracions a TV3, ha explicat que va tenir la sensació d'una punxada durant uns segons i que, després, va notar la descàrrega elèctrica que la va llançar a terra. "Estant a terra i immobilitzada, em continuaven fent descàrregues", ha explicat:

"A un mosso d'esquadra que ha estat en una acadèmia li deuen haver ensenyat a reduir una persona sense tanta violència. Jo no arribo a l'1,60, peso 44 quilos i, a mi, em fas una clau i m'immobilitzes ràpidament. No feia falta això."

El centre per la defensa dels drets humans Irídia ha qualificat l'actuació dels Mossos de "preocupant i desproporcionada":

 

 

Considera "desmesurada" l'actuació policial

La noia explica que volia entrar al CAP amb la seva mare, però li van dir que no podia ser per les mesures de prevenció del coronavirus.

La Paula reconeix que es va alterar: "Jo volia que la meva mare entrés amb mi, perquè crec que ella pot aportar coses útils per a un diagnòstic més precís", ha explicat a TV3. Nega, però, haver agredit cap sanitari. Admet que va donar una coça a un agent, però diu que ho va fer quan ja li havien disparat la Taser.

Assegura que la psiquiatra no la va tractar bé i que "es va negar" a entregar-li "l'informe i el canvi de medicació". Va ser aleshores quan, segons el seu relat es va "comportar malament" en la seva reacció.

Va ser aleshores quan el CAP va trucar als Mossos d'Esquadra, que la van reduir fent ús de la pistola Taser. Ella considera que hi va haver un "abús policial".

 

La Paula, a terra, després de rebre una descàrrega amb la pistola Taser
La Paula, a terra, després de rebre una descàrrega amb la pistola Taser

 

Nit detinguda al calabós

Després, la van portar, detinguda, per atemptat a l'autoritat i danys. La van traslladar a l'hospital Parc Taulí de Sabadell, amb un quadre d'ansietat, i allà la van curar, després d'anestesiar-la:

"Em feia mal tot el cos, no em podia ni moure."

Assegura que estava molt nerviosa i que "la medicació no li va fer res i que no li van voler administrar res més, perquè li deien que estava muntant un xou". Relata que, "encara en aquest estat", la van dur a comissaria i li van fer passar la nit al calabós, tot i que allà, diu, hi va rebre "bon tracte".

 

Marques de les descàrregues al braç dret de la Paula
Marques de les descàrregues al braç dret de la Paula

 

Una eina per utilitzar en situacions de risc immediat

El Departament d'Interior assenyala que les pistoles Taser o Dispositius Conductors d'Energia (DCE) són una eina més de les que poden fer servir els agents en situacions que comportin un risc concret i immediat per a la vida de terceres persones o dels agents, un risc per a la integritat física de terceres persones o dels agents o un risc o danys a les coses i que puguin comportar un risc greu per a la seguretat ciutadana.

Els Mossos assenyalen que, abans d'utilitzar les Taser cal haver esgotat les vies de diàleg, negociació i mediació prèvies i informar la persona que es farà ús de l'eina si no canvia la seva actitud.

La setmana passada, quan un agent de la Guàrdia Urbana va ferir amb un tret de bala un sensesostre al passeig de Sant Joan, alguns sindicats policials van defensar l'ús de pistoles Taser, apuntant que hauria evitat haver de disparar un tret a l'home.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut