Primer plànol del diputat de la CUP Benet Salellas, fent declaracions als passadissos del Parlament, el 8 de març de 2017. (Horitzontal)
Primer plànol del diputat de la CUP Benet Salellas, fent declaracions als passadissos del Parlament, el 8 de març de 2017. (Horitzontal)
Barcelona

Salellas assegura que el govern ja té el cens per al referèndum de l'1-O

"Ens han dit que tenen un cens i també ens han dit d'on surt, el que passa és que no el faré públic. És dramàtic, però és així", assegura el diputat de la CUP.

RedaccióActualitzat

El govern ja té el cens per al referèndum. Ho ha revelat el diputat cupaire Benet Salellas en una entrevista a l'agència Europa Press.

"Ens han dit que tenen un cens i també ens han dit d'on surt, el que passa és que no el faré públic. És dramàtic, però és així", assegura.

Salellas ha admès que el secret que manté la CUP sobre aquest tema "ni és sa, ni és democràtic, ni entra en una lògica política normal", però defensa que és imprescindible a causa del rebuig frontal de l'Estat a la consulta i de les investigacions que hi ha en marxa com, per exemple, la de la Guàrdia Civil.

La llei de transitorietat, una qüestió espinosa

Pel que fa a la llei de transitorietat, Salellas ha avisat que la CUP està disposada a entrar-la a registre en solitari si a les files de Junts pel Sí es mantenen les reticències a tramitar el text i aprovar-lo abans del referèndum.

El diputat ha admès que la tramitació d'aquesta llei s'està convertint en una de les qüestions més espinoses de la relació entre Junts pel Sí i la CUP. Les dues formacions, de fet, han ajornat la presentació pública de la llei, tot i que s'havien compromès a explicar el text abans de marxar de vacances.

En el si de JxSí hi ha disparitat de criteris sobre què cal fer amb aquesta llei: alguns són partidaris d'aprovar-la abans de l'1-O, mentre que d'altres sostenen que només pot aprovar-se si guanya el "sí" al referèndum, ja que és la llei que materialitza la independència. En canvi, la CUP ho té clar:

"Per nosaltres i per una part important de l'independentisme, la llei de transitorietat ha d'estar aprovada abans de l'1 d'octubre, perquè la llei de transitorietat és el que fa vinculant el referèndum", ha dit el diputat.

I les urnes?

Quan se li ha preguntat si el govern té les urnes per fer aquest referèndum, Salellas ha explicat que, a la CUP, no li han comunicat res, però considera que hauria de tenir-les, perquè l'Estat cada cop posarà més impediments per a l'1-O.

"Hi haurà una certa acceleració del context, de la conjuntura política i, per tant, tot el que no s'hagi fet abans, cada vegada serà més difícil fer-ho", ha dit el diputat, que també ha afegit que la CUP està convençuda que la Generalitat avança en els preparatius d'aquesta votació.

Anar al contingut