Barcelona

S'albira una "bola de foc" al cel de Catalunya

Divendres a la tarda, diversos observadors catalans van avistar una "bola de foc" de color verdós.

Actualitzat

Una tarda de divendres insulsa des del punt de vista meteorològic ens va portar una grata sorpresa "astronòmica": aquells que tenen el saludable costum de mirar al cel van poder veure un bòlid al cel de Catalunya. Els observadors parlen d'una bola de foc de color verd que es va veure al voltant de les 19.30.

La càmera de l'estació de registre de bòlids i meteorits que tenen a Folgueroles l'Agrupació Astronòmica d'Osona  i l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC), dins del projecte de la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN), van registrar el pas del bòlid en una imatge que ens ha enviat Pep Pujols i el Dr. Josep M. Trigo.

Les xarxes socials en van plenes d'afortunats testimonis. A la bústia de correu de TV3 també hem rebut alguns correus alertant de l'espectacle.

Així, Jaume Salas explicava que "a les 19.32 he vist un bòlid enorme de color verd des de Masquefa en direcció sud". Eva Caixàs el va veure des de Girona: "Aquesta tarda, a les 19:30 aproximadament, a Cassà de la Selva hem vist una espècie d'estel fugaç d'un color verdós en el cel en direcció sud-oest". Josep Maria Sanz ha viscut el fenomen des d'Osona: "Aquest vespre, sobre les 19:35 s'ha vist una llum tipus estel fugaç, però que ha emès llum de colors verds i vermells i ha estat de molta intensitat".

A Barcelona ciutat, Mireia Borbón passejava per Carles III amb Travessera de les Corts: "He observat un fenomen que m'ha sobtat, ja que semblava un estel fugaç, però d'unes dimensions considerables, i recorria el cel a una velocitat relativament més lenta que no pas un estel. Aquest tenia el "cap" de color blau i deixava una estela blanca". La Mireia Roya ens va explicar que "des del parc de la Ciutadella també es va veure (...) anava direcció mar i semblava que passes a prop".

Salutacions,
Mireia Roya

I Carles Godayol el va veure des de Cerdanyola: "Sobre les 19:34 em trobava al carrer parlant per telèfon, quan, de sobte, una gran bola verda lluminosa amb una gran estela ha travessat el cel de nord a sud".

El nostre company Dani Ramírez, meteoròleg de TV3, també va tenir la sort de ser-ne testimoni a la zona de Tiana: "brutal bòlid, ha durat uns 4 segons, de nord a sud sud-est, color verdós. Ha començat quasi al zenit, a uns 80 graus i s'ha apagat uns 30 graus al sud sud-est."

L'origen dels bòlids són els meteoroides, fragments de material desprès de cometes o asteroides que es desintegren a l'entrar en contacte amb l'atmosfera. Els bòlids són meteors molt brillants, amb aspecte de "boles de foc". La seva estela de llum pot arribar a durar diversos minuts.

Anar al contingut