El candidat d'ERC a la presidència, Pere Aragonès, al segon debat d'investidura

Sacsejada social i referèndum escocès, la recepta d'Aragonès per superar el bloqueig

El candidat d'ERC a la presidència ha dibuixat el seu pla de govern com una "gran sacsejada" amb "grans consensos" per sortir de la crisi social, econòmica i democràtica

RedaccióActualitzat

Al ple d'investidura del 132è president de la Generalitat, el candidat d'ERC, Pere Aragonès, s'ha erigit com el primer "president independentista i d'esquerres" del segle XXI a Catalunya.

"Catalunya necessita una sacsejada. Necessita obrir una nova etapa amb quatre grans transformacions inajornables i que seran les quatre banderes de la nova Generalitat republicana." Aragonès ha sintetitzat així el seu full de ruta al capdavant del govern: una transformació social, feminista, verda i democràtica.

"No serà senzill, perquè les crisis en què ens trobem immersos són profundes. Però tinc molt clar cap a on hem d'anar", ha dit Aragonès. El candidat a la presidència ha agraït a Junts i la CUP el suport a la seva investidura, i ha posat en valor que el seu govern tindrà un suport parlamentari "progressista":

"Vull subratllar el bon acord que vam subscriure inicialment amb la CUP i l'entesa amb Junts per Catalunya, un acord per posar en marxa de manera immediata la nova Generalitat republicana."

Aragonès ha tornat a allargar la mà cap a En Comú Podem, com ja va fer al discurs d'investidura fallida del 26 de març. I els ha demanat que no facin un vot contrari a la seva proposta de govern. "Compartim una mateixa idea de progrés i un compromís comú amb la llibertat de les preses i els presos polítics, amb el retorn dels exiliats i les exiliades i amb l'exercici del dret a l'autodeterminació."

També ha tingut unes paraules per justificar l'endarreriment de la formació d'un nou govern (la investidura arriba cinc dies abans que caduqui el termini): "Vull agrair la paciència d'una ciutadania esgotada, davant la qual tenim el deure de recuperar la seva confiança, perquè, al cap i a la fi, ens hi va el prestigi i la credibilitat de les nostres institucions."

Aragonès ha insistit a governar amb grans consensos (EFE / Alberto Estevez )


"Governar amb grans consensos"

El futur president de la Generalitat ha insistit en diverses ocasions la idea de governar amb amplis consensos, més enllà dels partits independentistes que aquest dijous donen suport a la investidura.

"No em conformo amb la majoria que en aquest debat d'investidura em pugui fer confiança. Alguns dels canvis i transformacions que volem impulsar són de calat i exigeixen treballar amb tota la voluntat de construir un consens polític i social ampli."

En aquest sentit, Aragonès ha dit que potenciarà els pactes nacionals en els àmbits de la transició ecològica, d'indústria, de salut, de la interculturalitat i de la llengua, entre d'altres. També s'ha referit a una nova llei del sistema electoral a Catalunya.

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb Salvador Illa (PSC) de fons (EFE Alberto Estevez)


Referèndum d'autodeterminació

"Vull fer com Escòcia i m'agradaria que l'Estat espanyol sabés fer com el Regne Unit el 2014." El republicà ha insistit en diverses ocasions que s'emmiralla en l'experiència escocesa per assolir un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat en aquesta legislatura. Així, ha demanat al govern espanyol una "confrontació democràtica" i que abandoni la repressió.

Aragonès ha urgit a superar el "bloqueig actual" i "recuperar la iniciativa" amb la força que ha donat "el 52% de vots independentistes cap a l'amnistia, l'autodeterminació i la República Catalana".

El presidenciable d'ERC ha assegurat que s'impulsarà un nou Acord Nacional per a l'Autodeterminació i l'Amnistia, "per fer evident l'amplíssima majoria social que sap que la resolució del conflicte amb l'Estat passa per la llibertat dels presos i exiliats i pel lliure exercici del dret a l'autodeterminació".

Aragonès ha definit una 'nova etapa' a Catalunya ( EFE / Alberto Estevez)


Generalitat republicana

Aragonès ha presentat el seu pla de govern per a la "Generalitat republicana". "Els valors republicans determinen la meva manera de fer i marcaran la nova etapa que iniciarà la principal institució del país", ha defensat Aragonès:

"Els principis bàsics de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, conjuntament amb l'ecologisme, el feminisme, el pacifisme, la diversitat cultural i l'europeisme, guiaran la feina dels meus consellers i conselleres. Amb tota la voluntat de ser útils a la ciutadania i de millorar les seves vides."

Segons el candidat d'ERC, la Generalitat ha de recuperar el seu prestigi, governar amb nous consensos i majories, oferir seguretat a la ciutadania i retre comptes de les seves polítiques públiques.

"Ens cal un govern capaç d'imaginar el futur. De governar pensant més enllà d'una o dues legislatures, i que governi per al país sencer."


L'agenda social

Aragonès ha anunciat que les polítiques socials seran el "centre de gravetat" del seu govern. En la línia amb l'acord subscrit amb la CUP i amb el discurs del març, el futur president de la Generalitat ha promès un pla de rescat social de 700 milions d'euros, reforçar les ajudes econòmiques per la crisi de la Covid-19, garantir la gratuïtat de l'escola bressol, impulsar un pla de salut mental i emocional, transformar el sistema sanitari i d'atenció social.

També s'ha compromès a fer una prova pilot de la renda bàsica universal i ha anunciat que s'arribarà al 2% del pressupost a Cultura.


 

Salvador Illa: "Tothom sap que la independència no passarà"

El dirigent del PSC Salvador Illa ha retret a Aragonès el "pacte de conveniència" entre ERC i Junts. "Hem vist curses per descartar-se del seu govern. Hi veig falta de confiança", ha afirmat. "No comencem amb massa bon peu", ha conclòs. Li ha demanat que tingui en compte el PSC com a primera força del Parlament i li ha advertit: "Compte que no li fallin abans suports més propers."

Illa ha demanat a Aragonès que aixequi el veto als pactes amb el PSC (EFE / Alberto Estevez)

Illa creu que el candidat d'ERC s'ha fixat objectius i compromisos que "no es produiran". El primer, ha dit, és la independència, que "tothom sap que no passarà". Però també hi ha situat l'amnistia:

"Em preocupa que dibuixa un horitzó de país per a una part de la societat catalana, no per a tot Catalunya, i planteja dues fites, amnistia i autodeterminació, que generaran més frustració perquè tampoc es produiran."

També s'ha referit al veto al PSC, que li ha demanat que rectifiqui. "Com es dialoga vetant el primer partit de Catalunya? Li demano que comenci la seva presidència aixecant aquest veto", ha reclamat.

La resposta d'Aragonès, apel·lant a aixecar tots els vetos perquè al Parlament es pugui "parlar de tot", incloses l'autodeterminació i la monarquia, no ha convençut Illa, que ha retret al republicà que hagi "fugit d'estudi".

Illa ha posat en dubte que Aragonès vulgui buscar la confrontació amb l'Estat i li ha plantejat si és el que demana la ciutadania. "De debò creu que Catalunya necessita confrontació? A mi no em sembla que vostè sigui un home de confrontació", ha manifestat.

Illa ha avançat que farà una oposició constructiva, en especial per combatre la pandèmia.
 


 

Batet nega "cap tutela" i defensa un acord "que pot fer història"

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha defensat l'acord entre el seu partit i ERC per al pròxim govern dient que s'ha treballat molt perquè sigui sòlid.

"Potser ara no vivim amb l'èpica aquest acord històric, però pot ser un acord que faci història."

 

Batet ha defensat que l'acord de govern amb ERC és 'sòlid' (EFE / Alberto Estévez)

 

Batet ha definit l'executiu que s'està acabant de configurar com "el govern del 52%" i ha destacat que l'acord és "ben forjat" i que ha requerit "temps, discreció, generositat i responsabilitat".

Ha negat, però, que hi hagi hagut "cap tutela", en referència a les friccions pel paper del Consell per la República.

"Junts per Catalunya reconeix la sobirania de les institucions catalanes i en cap cas hem previst mai cap tutela."

El nou executiu serà fort per "recuperar-nos dels estralls econòmics i socials provocats per la pandèmia", ha dit.

El diputat de Junts ha considerat que l'acord "no aixeca les mateixes expectatives" que el de la legislatura anterior "i aquesta pot ser la seva virtut, que acabem anant de menys a més, perquè parteix d'una base molt sòlida, el 52% dels vots". I ha afegit que l'experiència ha evidenciat que "només avancem si actuem com a aliats".

Batet ha manifestat que Junts dona una "oportunitat sincera" a la taula de diàleg.

Aragonès li ha replicat que el que uneix les forces independentistes "és molt més fort que allò que ens separa", però ha advertit que per culminar la independència "es necessita una acumulació de forces molt més gran".

 

 

Vox obre la segona jornada del debat

El líder de del partit d'extrema dreta Vox, Ignacio Garriga, ha començat la seva intervenció donant suport als ciutadans de Ceuta per la situació viscuda els darrers dies. No ha mencionat en cap cas la crisi humanitària viscuda per centenars de menors i de famílies marroquines.

Garriga ha acusat a Aragonès d'importar-li ben poc els catalans pel "teatret" que han fet amb Junts els darrers 3 mesos. Ha advertit als partits independentistes que aniran als tribunals i que seran implacables. Ha qualificat al govern d'Aragonès de "mafia separatista".

Per Garriga, Vox és una alternativa patriòtica que pot recuperar la Catalunya pròspera que ell assegura que els grups independentistes han destruït.

Ignacio Garriga, portaveu de Vox, ha qualificat de 'taula de traició' la negociació amb els partits independentistes ( Jordi Play / ACN)

Ha arribat a titular les lleis de l'avortament com a "cultura de la mort" i ha afegit que defensaran la integritat nacional fins "les últimes conseqüències" i el compliment íntegre de les penes dels presos.

Garriga ha aprofitat la seva intervenció per criticar Pedro Sánchez per la taula de diàleg amb el govern català, una taula que ell qualifica de "taula de traïció als espanyols". Les estadístiques policials no detecten un augment de la delinqüència. Garriga ho sosté, però les dades de Mossos ho desmenteixen.

Aragonès ha respost a Garriga defensant que "el combat de la desigualtat i la justícia és un imperatiu" i que no distingirà entre ciutadans de primera i de segona. "No passaran", li ha etzibat. Seguidament, ha anunciat que "respondrem a la situació humanitària de Ceuta acollint tots els infants que calgui".  

El candidat d'ERC ha tancat la seva rèplica al partit d'extrema dreta amb una cita de James Connolly, dirigent socialista irlandès: "L'autèntic patriotisme busca la felicitat de cadascú en la felicitat de tothom." "I aquest no és el seu", ha reblat.

 

 

Dolors Sabater: "L'independentisme ha de construir un nou full de ruta"

La portaveu de la CUP, Dolors Sabater, ha iniciat la seva intervenció al debat d'investidura denunciant "la persecució de la Mesa del Parlament per haver permès un debat", referint-se a la causa contra l'ex presidenta Carme Forcadell i els membres de la Mesa per la tramitació del referèndum de l'1-O.

Sabater ha dit que aquesta legislatura és la d'"un país en emergència" i assegura que la ciutadania està "molt esgotada". "Tenim endavant reptes enormes i difícils, no podem perdre el temps amb picabaralles", ha assenyalat.

La portaveu de la CUP ha defensat un programa de rescat social, que garanteixi l'accés a l'habitatge i l'accés als subministraments. "La pobresa no es combat amb bancs d'aliments, es combat amb transformacions", ha dit, fent referència a la renda bàsica universal, un dels punts de l'acord amb ERC.

Dolors Sabater, portaveu de la CUP, ha avisat a Aragonès que els vots favorables a la seva investidura 'no són un xec en blanc' ( Jordi Play / ACN)

Sobre la taula de diàleg amb l'estat, Sabater assegura que les posicions de sortida no han variat i són les mateixes en governs del PSOE i del Partit Popular. "La negativa a una solució democràtica i a la fi de la repressió no ha canviat", ha dit.

En aquest sentit, ha demanat un nou full de ruta estratègic en l'independentisme per exercir la "plena sobirania i construir la república catalana".

I ha avisat a Pere Aragonès que els 9 vots favorables de la CUP a la seva investidura no són "un xec en blanc", sinó que estan condicionats al compliment dels acords.  "Si durant les pròximes setmanes no es retiren els antidisturbis dels desnonaments, ens serà molt difícil sostenir aquesta majoria parlamentària", ha clamat.

Aragonès ha agraït a la CUP el suport a la seva investidura i ha lloat la "intel·ligència col·lectiva i el compromís amb la gent" que, segons ell, ha demostrat la formació de l'esquerra independentista.

Així, el candidat d'ERC s'ha compromès a ser "autoexigent" amb els acords subscrits perquè "el país ho necessita".

 

 

Albiach: "La fórmula de govern ERC i Junts està esgotada"

La portaveu d'En Comú Podem, Jessica Albiach, ha carregat contra la proposta de govern d'ERC i Junts al ple d'investidura. "Junts ha guanyat als despatxos el que no va guanyar a les urnes. No hi haurà canvi d'etapa si no hi ha un canvi de govern", ha etzibat des del faristol.

Albiach ha lamentat que s'hagi perdut l'oportunitat de fer una alternativa de govern "progressista", que comptés amb els comuns i els socialistes: "Les eleccions van donar altres majories possibles", ha recordat. I a la CUP, ha dit que li sorprèn que "s'equivoquen d'adversari si veuen millor un pacte amb Junts que amb els comuns".

La portaveu d'ECP ha dirigit a Aragonès que "ha de reconèixer que el seu no és un govern volgut, sinó que es fa a contracor per mantenir cadires". Ha assegurat que Catalunya necessita una nova forma de fer política i que el que presenta és el "pitjor govern possible en el pitjor moment possible".

La portaveu dels comuns, Jessica Albiach, ha dit que el govern de Junts i ERC "és el pitjor govern possible" (Jordi Play / ACN)

Segons Albiach, en aquest pacte de govern només guanya Junts perquè no canviaran les polítiques sanitàries, les d'habitatge ni hi haurà moratòria des projectes eòlics, entre d'altres. Ha dit que Junts tindrà "la clau de la caixa" i Aragonès haurà d'escollir entre "fiscalitat justa o 'ayusisme'".

Per acabar, la portaveu dels comuns ha qualificat de "fórmula esgotada" el govern d'ERC i Junts. "El govern progressista no arribarà ni avui ni demà, però arribarà més d'hora que tard", ha conclòs.

Tot i el contingut crític del discurs d'ECP, Pere Aragonès ha tornat a demanar a Albiach que no voti en contra de la seva investidura i consideri l'abstenció. El presidenciable republicà ha dit que treballarà per la democràcia, els drets civils i la transformació social i persistirà en trobar-hi acords.

"Els demano que deixin la porta oberta a arribar acords, un gest de confiança en la via àmplia", ha dit Aragonès.

 


Carrizosa: "El límit no és la voluntat popular, és la llei"

Al torn de Ciutadans, el seu portaveu Carlos Carrizosa ha insistit en diverses ocasions que la proposta del presidenciable Pere Aragonès és un "menyspreu als sentiments de pertinença de catalans i espanyols".

Ha qualificat l'independentisme d'"anacrònic i ranci" i ha dit que les prioritats actuals no han de ser l'amnistia i l'autodeterminació, sinó la pandèmia i l'ocupació. "Si donessin la cara pels barris, veurien que molta gent està desitjant, no l'autodeterminació, sinó que els resolguin els problemes", ha afirmat.

"Sou incapaços de governar", ha apuntat cap a ERC i a Junts. "Diuen que el vostre límit és la voluntat popular. Vostès ignoren que el límit ha de ser la llei", ha etzibat Carrizosa.

El portaveu de C's, Carlos Carrizosa, ha qualificat l'independentisme d''anacrònic i ranci' ( Jordi Play /ACN)

Si bé ha afirmat que donarà 100 dies de "gràcia" al govern presidit per Aragonès, tot i no tenir "cap esperança de que facin res diferent", Carrizosa ha advertit que respondran als jutjats si surten del marc de competències autonòmic per "forçar" un referèndum.

També s'ha dirigit al PSC per demanar-li tendir ponts amb els partits "constitucionalistes" i en el que qualifica de "persecució" de la llengua castellana.  

Al torn de rèplica, Aragonès ha dit que esperava un to diferent del portaveu de Ciutadans i ha trobat un discurs més suau. No obstant, ha dit que "el contingut és el mateix, sembla que intenti virar al centre, perquè la dreta està molt sol·licitada, però no se'n surt".

Ha negat que a Catalunya es persegueixi el castellà a les aules i ha recordat que el seu projecte és de "cohesió social i de diversitat, també la lingüística".

 

Fernández: "Insistir en el conflicte amb Espanya és una idea suïcida"

El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha qualificat d'"autèntic disbarat" el contingut de l'acord de govern de Junts i ERC: "No ha estat una lectura agradable, és la metàfora de 9 anys de procés separatista".

Ha dit que la presidència de Pere Aragonès "degradarà" les institucions catalanes perquè, segons ell, serà un president "teledirigit" des de Waterloo i Lledoners.

El popular assegura que insistir en l'existència d'un conflicte amb Espanya és una "idea suïcida". "Plantegen una resolució impossible del conflicte, perquè volen viure d'ell. L'autodeterminació i l'amnistia són impossibles", ha assegurat.

El portaveu del PP, Alberto Fernández, ha dit que l'amnistia i l'autodeterminació 'és una resolució impossible' (EFE/Alberto Estévez)

Sobre la via escocesa que va plantejar ahir Aragonès per pactar un referèndum, Fernández ha dit que Catalunya "no és una colònia" i que el "cas d'Escòcia és l'acord entre dos governs dins del respecte a la llei".

Respecte al repartiment de conselleries del nou govern d'ERC i Junts, Fernàndez assegura que "han aixecat la camisa" a Aragonès perquè li han tret el control dels fons europeus. "Té més poder que jo, però no molt", ha ironitzat.

Per acabar, Fernández ha explicat que la seva oposició es fonamentarà en la defensa de la "llibertat individual dels catalans, des d'una posició minoritària però amb convicció".

El presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, ha respost que "a Escòcia hi va haver entesa, i aquí no". Ha assegurat que "perseverarà" en una negociació amb l'estat per trobar una "solució democràtica" al conflicte.
 

 

Vilalta: "A Catalunya no hi haurà llibertat sense república"

Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha dit que amb la investidura de Pere Aragonès comença la "primavera republicana" i culminarà amb la "república de tots".

La republicana ha reconegut que "hem trigat molt" a fer govern i ha demanat "disculpes" a la ciutadania. "Posarem les institucions al servei de la gent i per avançar cap a la independència. Proposem quatre revolucions: la feminista, l'ecologista, la social i la democràtica", ha dit.

Ha posat en valor l'acord d'ERC amb la CUP i amb Junts, que ha qualificat de "complementaris". De la CUP ha celebrat una entesa "de mínims" però "rellevant, com a primera pedra per la transformació del país".

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha dit que la legislatura culminarà amb 'la republica de tots' (ACN / Jordi Play)

Pel que fa a Junts, ha dit que han assolit un acord de govern "que ha après dels errors". "Teixim una estratègia", ha assegurat, "i de tots nosaltres dependrà que això funcioni".

La portaveu d'ERC ha lamentat que "algunes esquerres s'hagin desentès" de la investidura de Pere Aragonès, referint-se als comuns. I ha etzibat a Salvador Illa, portaveu del PSC, que "a Catalunya no hi haurà llibertat sense república", citant el president Josep Tarradellas.

Al discurs d'investidura d'aquest dijous, Illa es va definir com a "tarradellista". Vilalta li ha demanat que treballi per l'amnistia i el retorn dels exiliats.
 

Pere Aragonès, 132è president de la Generalitat

Aquest divendres al migdia, en primera votació, el candidat d'ERC Pere Aragonès ha estat escollit per majoria absoluta com a president de la Generalitat de Catalunya.

El segon debat d'investidura va començar aquest dijous a les quatre de la tarda i aquest divendres a les 13:36 hores Aragonès ha estat investit. En total, entre dijous i divendres, la investidura ha durat 8 hores i mitja aproximadament.
 

ARXIVAT A:
ERCParlament de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2021PSCJuntsEn comúVoxPPCUPCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut