Els cinc morts per una explosió a Rússia estaven assajant un míssil nuclear
Funerals dels cinc investigadors morts

Rússia reconeix cinc morts per una explosió durant l'assaig d'un míssil nuclear

Les autoritats han trigat a reconèixer les causes i la magnitud de l'accident

Xavier DuranActualitzat

L'explosió que va causar la mort de cinc científics russos la setmana passada es va produir durant la prova d'un míssil nuclear. Així ho ha reconegut Rosatom, l'agència nuclear russa.

Poc després de l'accident, que es va produir dijous, el ministre de Defensa va atribuir l'explosió a a les proves d'un coet en una plataforma marina, vora el cercle polar àrtic. També va dir que hi havia hagut dos morts. 

Però el cap de setmana l'agència Rosatom va admetre que els morts havien estat cinc i que l'accident s'havia produït durant l'assaig d'un sistema de propulsió amb combustible líquid. 

En un primer moment l'agència Russian Today havia negat que, com informaven alguns mitjans, una família russa estigués contemplant una explosió nuclear:

 

 

En realitat, deia mostrant un vídeo, es tractava d'una sèrie d'explosions en un dipòsit de municions.
 

 

Tot i així, els nivells de radiació a la ciutat de Severodvinsk, situada a uns 50 quilòmetres de la plataforma, van augmentar. Segons l'administració, es va tractar d'un pic temporal que aviat va desaparèixer. Però el servei meteorològic rus va admetre que els nivells s'havien multiplicat per 16.

Els habitants de la ciutat van acabar amb les reserves de pastilles de iode que hi havia a les farmàcies. Aquestes pastilles es prenen per impedir que el iode radioactiu que hi pugui haver a l'ambient s'acumuli a la glàndula tiroides.

A més, aquest dimarts les autoritats russes han recomanat als residents de població de Nyonoksa, propera al lloc de l'accident, que abandonessin les seves cases. Fins i tot els metges que van tractar les víctimes de l'accident van ser enviats a Moscou per passar un examen mèdic.

No es van detectar nivells de radiació a Noruega ni Finlàndia i això, segons els científics, fa que sigui molt improbable que l'explosió tingui conseqüències a la resta del continent.
 

Un arma "invencible"

Experts dels Estats Units creuen que l'accident podria tenir relació amb un míssil impulsat per energia nuclear. L'any passat el president Vladímir Putin va afirmar que seria "invencible", d'abast il·limitat i impossible de neutralitzar per "cap sistema de defensa existent o en projecte". 

Segons Corentin Brustlein, director del centre d'estudis de seguretat a l'Institut Francès de Relacions Internacionals, l'ús d'energia nuclear allibera el míssil de les limitacions imposades per la quantitat de carburant que pot dur. Però això, afegeix, obliga a miniaturitzar un reactor nuclear fins a poder-lo instal·lar en un míssil i a extremar la seguretat dels investigadors durant la fase de proves. Sembla que en aquest cas les mesures de seguretat no van ser suficients, tot i que les autoritats russes mantenen el contrari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut