Una imatge del gasoducte Nord Stream 1, a Alemanya
Una imatge del gasoducte Nord Stream 1, a Alemanya (Reuters/Hannibal Hanschke)

Rússia augmenta la pressió energètica i talla el subministrament de gas a Letònia

El país bàltic ja ha contractat una empresa intermediària i continua important gas rus mentre acumula combustible en un magatzem subterrani

Redacció/AgènciesActualitzat

Moscou torna a reduir l'enviament de gas a Occident. En el pols pel gas rus, la companyia Gazprom ha anunciat aquest dissabte la suspensió de subministrament a Letònia.

Per la seva banda, Riga ja havia decidit, just un dia abans, contractar una empresa intermediària per reprendre les importacions, també de combustible rus. La decisió arriba la mateixa setmana en què el Kremlin ha assegurat que enviaven a Europa tant gas com podien. 

La justificació de Gazprom és que Letònia incompleix les condicions contractuals, en al·lusió al fet que, en el seu moment, igual que Estònia i Lituània, va negar-se a l'exigència de Moscou de pagar en rubles.

La companyia de gas letona, Latvijas Gaze (LG), ha rebut crítiques per estar comprant gas en una altra empresa, també russa. Aigars Kalvitis, president del consell directiu, ha dit en un comunicat que estan pagant-lo "en euros, tal com ho requereix el marc regulador en vigor a Letònia".

El mateix comunicat afegeix que LG no és l'únic importador de gas natural de la regió bàltica que rep subministrament de Rússia.

A més, cita la llei de l'energia que va entrar en vigor al país dijous, 28 de juliol, i que recull que es prohibirà comprar gas rus a partir de l'1 de gener de l'any vinent. Fins llavors, conclou: "el subministrament està permès".
 

Un gran dipòsit subterrani

El govern letó encara no ha fet declaracions, però Riga es prepara per poder funcionar sense gas rus. En els últims mesos, l'operador Conexus Baltic Grid ha emmagatzemat gas en un dipòsit subterrani i n'ha importat de liquat a partir d'una terminal del port.

Gazprom controla el 34 % de LG, i és la principal accionista de la companyia letona, al davant de la luxemburguesa Marguerite Gas II SARL (28 %) i l'alemanya Unper Ruhrgas International GmbH (18%).


Retallades per "motius tècnics"

El president rus, Vladímir Putin, insisteix que Gazprom complirà les obligacions contractuals. La companyia esgrimeix "motius tècnics" per a les retallades del subministrament. En fa responsable la companyia alemanya Siemens, de qui depenen les turbines de l'estació compressora.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha declarat que el gasoducte Nord Stream 2 "pot satisfer plenament les necessitats d'Europa". Considera que els europeus "no en permeten el funcionament per motius polítics". 

El gasoducte Nord Stream 2, a la ciutat alemanya de Lubmin
El gasoducte Nord Stream 2, a la ciutat alemanya de Lubmin (Reuters/Hannibal Hanschke)

El Nord Stream 2 no ha arribat a funcionar perquè Alemanya en va congelar la certificació el 22 de febrer, un dia després que Rússia reconegués la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk. I dos dies abans que comencés la invasió d'Ucraïna.  

 

ARXIVAT A:
EnergiaUcraïnaRússia
Anar al contingut