Logotip de Gazprom amb euros al davant (Reuters)
Gazprom no acceptarà pagaments en euros o dòlars (Reuters)

Putin obliga els "països hostils" a pagar el gas en rubles: Gazprom vetarà euros i dòlars

El president rus diu que són un proveïdor "fiable" i això no afectarà les entregues de gas previstes, necessàries per al subministrament d'Europa

Redacció / AgènciesActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, ha tensat encara més la corda de la dependència europea del gas rus. Aquest dimecres ha ordenat a la direcció de Gazprom que només permeti comprar gas en rubles, i no en euros o dòlars.

És una manera de defensar la moneda russa, després que amb les sancions s'hagin congelat les reserves en dòlars i euros del Banc Central rus.

El ruble ha arribat a caure des de l'inici de la guerra fins a un 60%, i així es podria apreciar i estabilitzar la moneda. Arran de l'anunci, la moneda russa puja a Moscou.

En un discurs que difonen mitjans russos com Ria Novosti, Putin ha assegurat que "no té cap sentit" cobrar l'energia en dòlars o euros a "països hostils".

Segons el líder rus, la mesura entrarà en vigor "en el termini més curt possible", de manera que "les transferències per pagar gas natural ofert a països hostils es faci en rubles". Uns canvis que, segons Putin, no afectarien els lliuraments de gas:

"Valorem la nostra reputació comercial com a soci i proveïdor fiable. Els canvis afectaran només la moneda de pagament, que es canviarà a rubles russos."

El Govern rus va aprovar el passat dia 7 una llista de països i territoris hostils, que inclou, entre altres, tots els països membres de la UE, el Regne Unit i els EUA.

El gas rus suposa el 40% del consum de la UE

Reduir les importacions de gas rus és especialment urgent per als països del centre i el sud-est d'Europa, ja que es troben entre els més dependents de Moscou per proveir les seves necessitats energètiques i, per això, entre els més exposats a un eventual tall de subministraments.

En un missatge destinat a tranquil·litzar aquests i altres països, Putin ha assegurat que Rússia els seguirà subministrant gas d'acord amb els volums i preus estipulats als contractes ja vigents.

"Rússia continuarà, per descomptat, subministrant gas natural d'acord amb els volums i preus fixats als contractes acordats anteriorment."

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaVladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut