El periodista rus alliberat per falta de proves (Reuters)
Moscou

Rússia allibera el periodista crític amb el Kremlin acusat de tràfic de drogues

Moscou admet falta de proves i aparta els policies que van detenir Ivan Golunov, investigador de casos de corrupció al govern

Actualitzat

Ivan Golunov, el periodista d'investigació rus crític amb el Kremlin, ha estat alliberat per falta de proves i el cas ha quedat arxivat. Dijous passat va ser detingut després que la policia trobés suposadament drogues a la seva motxilla i a casa seva. Dos dies després, dissabte, va quedar sota arrest domiciliari acusat d'un presumpte intent de tràfic de drogues que podria suposar de 10 a 20 anys de presó. Durant l'escorcoll a casa seva li van ser confiscats paquets amb mefedrona, que, segons el periodista, algú va col·locar.

El periodista rus ha estat rebut per centenars de seguidors a la sortida del Ministeri de l'Interior, des d'on ha anunciat que seguirà amb el seu treball i les seves investigacions sobre corrupció. També ha declarat que desitja que cap altra persona "hagi de passar per una situació similar".
 

Golunov envoltat de seguidors un cop alliberat (Reuters)

 

Falta de proves i nombroses crítiques

Hores abans de l'alliberament de Golunov, el ministre d'Interior rus, Vladímir Kolokoltsev, havia anunciat la posada en llibertat:

 

"Avui serà alliberat de l'arrest domiciliari. Totes les acusacions han estat retirades."

 

Les autoritats han destacat que no s'ha pogut demostrar la culpabilitat del reporter i el cas penal ha quedat tancat. Els agents implicats en la detenció han estat temporalment "apartats del servei". El ministre ha anunciat que s'ha obert una "investigació interna" per valorar la legalitat de les accions de la policia i ha avançat que demanarà al president rus, Vladímir Putin, que acomiadi els alts càrrecs de la policia involucrats en el cas, entre els quals hi ha dos generals.

 

 

El cap del Consell de Drets Humans adscrit al Kremlin, Mikhaïl Fedotov, considera l'alliberament de Golunov un triomf:

 

"És una victòria de tots, una victòria de la societat civil, una victòria del sentit comú, una victòria de la llei."

 

La detenció de Golunov, conegut per les seves investigacions al diari digital Meduza sobre corrupció entre funcionaris moscovites, ha provocat una onada de protestes entre activistes del país i d'organitzacions internacionals, com Amnistia Internacional o el Consell d'Europa. El seu secretari general, Thorbjørn Jagland, n'ha denunciat la detenció:

"Estic molt preocupat i trist pels informes procedents de Moscou al·legant que el periodista d'investigació Ivan Golunov ha estat sotmès a violència i ha estat ferit per la policia mentre estava detingut en una comissaria de Moscou."

 

L'ONG internacional pels drets humans Agora denuncia que Golunov hauria estat víctima de tortura durant la seva detenció.

 

Portades del diaris independents amb la frase: "Som Ivan Golunov" (Reuters)

 

Inèdita acció conjunta de la premsa russa

També la premsa russa no governamental havia iniciat una campanya sense precedents per l'alliberament de Golunov. Els tres grans diaris independents russos, Kommersant, Vedomosti i RBK, van pactar dilluns una portada única de protesta amb la frase: "Som Ivan Golunov." Amb un editorial conjunt, on es denuncia la detenció, els diaris es van esgotar ràpidament a Moscou i Sant Petersburg. Dotzenes de mitjans de comunicació regionals i nacionals russos es van sumar als actes de solidaritats amb Golunov.

El reporter, de 36 anys, s'ha declarat innocent en tot moment i ha vinculat la persecució policial que viu a la seva activitat professional. Golunov ha denunciat en diverses ocasions haver rebut amenaces en relació amb un cas que està investigant sobre el negoci de les empreses funeràries russes. Galina Timtxenko, directora general del diari digital Meduza, on treballa Golunov, ha insistit en la innocència del periodista des de la seva detenció:

 

"Ploro d'alegria. Entenem perfectament que això ha estat possible gràcies als esforços de milers de persones."

 

Golunov durant la seva detenció rebent el suport de la seva advocada (Reuters)

ARXIVAT A:
CorrupcióLlibertat de premsaVladímir Putin
Anar al contingut