Moscou

Detingut per possessió de droga un periodista rus que investigava casos de corrupció

El periodista rus Ivan Golunov ha estat detingut i hospitalitzat després de ser torturat, presumptament, per la policia de Moscou

Actualitzat

Rússia inculpa de tràfic de drogues a Ivan Golunov, un periodista rus de 36 anys conegut pels seus reportatges d'investigació sobre corrupció, sobretot, per part de les autoritats de Moscou. 

Quan dijous Golunov es disposava a trobar-se amb una de les seves fonts, va ser detingut. Ara haurà d'esperar el judici sota arrest domiciliari. Motiu segons la policia: possessió de més de 5 grams de droga. Li poden caure de 10 a 20 anys de presó.

Tanmateix, el seu advocat i diversos companys de la professió consideren que el reporter és víctima d'una trampa per deixar-lo fora del circuit periodístic. I és que Golunov treballa per al mitjà digital independent "Meduza", molt crític amb el Kremlin. Un altre capítol del pols entre Putin i els periodistes que gosen investigar la corrupció a Rússia.

 

Ivan Golunov dins del jutjat aquest dissabte

 

Mobilitzacions a favor de Golunov

Més d'un centenar de persones, moltes d'elles representants de mitjans de comunicació, han protestat en contra de la seva detenció, tal com ha mostrat "Meduza" en un vídeo, durant l'entrada de Golunov a comissaria.
 

 

El president del consell de redacció del diari rus Nóvaya Gazeta, Dmitri Muràtov, i el cap de redacció de l'emissora de ràdio Ejo Moskvi, Alexéi Venediktov, han expressat la seva disposició a presentar avals a favor del periodista, el qual treballa al mitjà digital independent "Meduza".

Muràtov ha dit que l'únic perill que representa Golunov és contra els corruptes:

"Estem disposats a avalar a l'Ivan i confiem que el tribunal ho tindrà en compte. L'Ivan no representa cap perill per la societat, representa un perill únicament pels corruptes."

La Unió de Periodistes de Moscou i de Rússia han advertit que enviaran una sol·licitud al ministre d'Interior, Vladímir Kolokóltsev, perquè investigui urgentment les accions de la policia contra el periodista.

Amnistia Internacional també ha denunciat el cas. El cas Golunov "desperta gran preocupació i forma part d'un mètode de pressió sobre els mitjans independents de Rússia".

Tanmateix, molts ho fan en silenci, perquè a Rússia no es pot improvisar fàcilment una manifestació. De fet, hi ha hagut detencions en mobilitzacions a favor del reporter.

 

 

Una història que cobreixen profundament mitjans com el que dona feina al periodista detingut. Perquè els principals canals de televisió, els que tenen més influència, de moment estant tapant la història.


Golunov, hospitalitzat

Aquest dissabte, Ivan Golunov ha estat traslladat a l'hospital. Mentre que la policia ha informat que "el detingut ha al·legat trobar-se malament", l'ONG internacional pels drets humans Agora creu que hauria estat víctima de tortura durant la seva detenció.

Segons el Pavel Txikov, dirigent de l'organització, "existeix la sospita que Golunov tingui fractura de costelles, commoció cerebral i un hematoma". I familiars del detingut diuen que Golunov no vol menjar perquè té por que li posin droga als aliments.

 

Imatge de Golunov acompanyat per la policia a l'hospital (AFP)

 

ARXIVAT A:
CorrupcióLlibertat de premsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut