L'Eix Transversal, nevat, a Sant Sadurní d'Osormort, a les Guilleries

La neu arriba a cotes baixes i afecta principalment les comarques de Barcelona i Girona

Molts municipis han quedat enfarinats als Vallesos, el Maresme, el Baix Empordà o la part alta de Barcelona

RedaccióActualitzat

La previsió de l'arribada de neu gairebé a nivell del mar aquest dimarts ha posat en alerta bona part de Catalunya. La nevada a cotes baixes ha començat de matinada, sobretot a localitats del Barcelonès i del Vallès, com és el cas de Sabadell o Mollet i també Barcelona, a l'Observatori Fabra.

A mitja tarda, l'episodi ha anat a la baixa, tot i que fins a la matinada pot nevar per sobre dels 800 metres a comarques gironines.
 

Neu i gel a l'Eix Transversal

La neu i el gel han afectat la circulació per l'Eix Transversal (C-25) en dos punts que durant dues hores han quedat tancats a la circulació de vehicles pesants. La mesura ha generat algunes cues.

Són els trams entre Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes, a Osona, i entre Santa Coloma de Farners i Brunyola, a la Selva, que han estat reoberts als camions poc abans de les dues de la tarda. 

L'Eix Transversal està tallat als camions en dos trams

Des de Trànsit, de tota manera, s'ha demanat molta precaució als conductors que circulessin per aquesta via.


Escola tancada a Viladrau

En alguns llocs, com l'àrea del massís del Montseny, la nevada ha guanyat intensitat durant el matí. A Viladrau, ha fet que es decidís tancar l'escola.

Viladrau sota la neu (Noemí Bastias)

Nevades al litoral i el prelitoral

A mig matí la precipitació ha avançat de nord-est a sud-oest al sector central del litoral i prelitoral, i ha deixat neu a llocs com Granollers, Llinars del Vallès, Les Franqueses del Vallès i també a municipis com Begur. En aquests punts, la neu ha acabat deixant pas a la pluja.

 

A la tarda, la neu ha afectat algunes poblacions del sud, com Prades, al Baix Camp, on ha caigut una nevada feble i intermitent. 
 

Enfarinada a Collserola (ACN cedida per @alexsnclmnt)

Finalment les nevades han estat febles, però, a primera hora, des de Protecció Civil s'insistia que calia moure's amb precaució. Ho explicava la subdirectora de l'organisme, Imma Solé, al programa Els Matins de TV3:
 

"Pot haver-hi puntualment algunes zones on caigui una mica de neu i per això s'ha d'anar amb cura durant el dia d'avui."


Entre les recomanacions que es donaven al matí, Protecció Civil ha subratllat la importància de portar roba d'abric i estar alerta amb les ventades. I ha posat èmfasi en la necessitat de tenir molta cura a la carretera, on s'hi podien formar plaques de gel: 

"Cal ser molt prudents, tenir més distància amb els vehicles de davant, reduir la velocitat i estar atents a les instruccions que es donin."

Activat el pla Neucat

Davant la previsió de nevades a cotes baixes, Protecció Civil ha activat el pla d'emergències Neucat en fase de prealerta.


El Meteocat ha activat l'avís per neu a més de 30 comarques, totes les del litoral, prelitoral, Catalunya Central i pla de Lleida.

 

L'alerta per neu s'ha sumat a l'onada de fred, que ha deixat gelades generalitzades i mínimes rècord en localitats com el Vendrell (-5,2 °C) o Vinyols i els Arcs (-3,6 °C).


Dispositiu hivernal a les rondes de Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha activat el dispositiu de serveis viaris hivernals a les rondes de Barcelona davant de la prealerta del pla Neucat. 

Amb l'activació del dispositiu, s'ha posat en marxa un equip preparat per mobilitzar-se en qualsevol moment i netejar la calçada a les rondes, una infraestructura "vital" per a la mobilitat a l'àrea metropolitana.

El dispositiu el formaven dos vehicles, un de pesat i un altre de lleuger, equipats amb una pala llevaneu acoblada i una escampadora de sal. S'activen quan cau una forta pedregada o quan la temperatura se situa per sota dels 3 ºC i la humitat és molt elevada.

El d'avui ha estat el primer dispositiu de serveis viaris hivernals que s'activa aquest hivern. L'última vegada que l'AMB va activar-lo va ser el 4 d'abril de l'any passat.

Un dels vehicles amb pala llevaneu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona
Un dels vehicles amb pala llevaneu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (ACN)

Molts ajuntaments també han preparat els dispositius d'emergència. A Barcelona s'han activat una trentena de màquines per treure neu i s'han distribuït un centenar de contenidors amb sal per tota la ciutat.

La ciutat comtal també ha posat en marxa els seus plans municipals per acollir les persones sense sostre que viuen al carrer:


L'onada de fred més extensa des de fa 10 anys

L'actual onada de fred polar que pateix Catalunya és la més extensa i duradora des de l'any 2012.

La nit entre diumenge i dilluns ha estat la més freda d'aquest hivern, amb temperatures que han baixat fins als -15 °C a Baqueira-Beret o als -10 °C a Prades.

Aquest dilluns s'han vist imatges de fonts ornamentals amb l'aigua gelada o rius amb alguns trams del recorregut glaçats, com mostra aquest vídeo del Telenotícies vespre:


Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, en sectors del Vallès, el Baix Penedès, el delta del Llobregat, el Barcelonès o el Maresme s'ha registrat el rècord de temperatura més freda dels últims 10 anys.

Aquests dies les temperatures estan sent entre 8 i 9 graus per sota de la mitjana climàtica i s'espera que es mantinguin fredes durant almenys sis o set dies més, segons el Servei Meteorològic.

 

ARXIVAT A:
NevadesMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut