Tarda de nevades a la Catalunya Central i al prelitoral

Pla Neucat activat en fase de prealerta. Més de 30 comarques en avís meteorològic per neu, des de l'Empordà fins al Segrià cap a la costa

Néstor GómezActualitzat

De matinada han començat a caure les primeres volves de neu i han creat gran expectació per si la nevada anava a més al Vallès o a la zona alta de Barcelona. Seguirem amb atenció l'evolució de la neu.

Protecció Civil té activat el pla especial d'emergència Neucat en situació de prealerta davant les nevades que poden caure a cotes baixes de només 200 metres i on es podrien acumular 2 centímetres.

Llevaneu al Brull(Marc Solé)

Una línia de precipitacions deixarà neu a cotes baixes al litoral i prelitoral català. Aquestes precipitacions van associades a la borrasca situada a Itàlia que ens envia aire més humit i d'aquí les nevades que se n'esperen. Si durant els darrers dies hem notat que l'aire era molt sec amb glaçades negres i molt poques gebrades. Aquest cop tindrem més humitat, cosa que permetrà més gebrades a l'est del país.

Dia clau per a les nevades

Sense cap mena de dubte, la neu fora del Pirineu crea gran expectació i, a la vegada, pot causar seriosos problemes sobretot en la circulació de les carreteres. Un cop més, l'eix transversal serà la més vulnerable a les nevades entre Santa maria d'Oló i Sant Hilari Sacalm. El dia més tranquil i assolellat es donarà a les comarques de Lleida. El Meteocat té activat l'avís per neu a més de 30 comarques, totes les del litoral, prelitoral, Catalunya Central i pla de Lleida.

 

Evolució de la nevada per franges horàries

La cota de neu durant el matí serà de 200 metres si bé pot nevar a qualsevol cota. A mesura que avanci el dia la cota de neu pujarà a 600 metres a les comarques de Girona, mentre al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre es mantindrà a molt baixa, cap als 300 metres.

Durant les properes hores la nevada persistirà a Osona, la Selva, el Vallès i a les muntanyes del Corredor i Montnegre. A primera hora de la tarda, la neu arribarà al Solsonès, l'altiplà de la Segarra, al massís del Garraf i punts del Penedès. Abans de mitja tarda la neu es trobarà a les muntanyes de Prades i de cara al vespre arribarà a la Terra Alta, al massís del Port i també, de manera molt feble, arribarà al pla de Lleida.

On nevarà més?

L'àrea que més neu espera és l'interor de la Selva i Osona, sobretot al Montseny, a les Guilleries, al Collsacabra i serra de Milany. En aquestes zones els gruixos de neu poden arribar als 20 cm.

Persisteix el fred extrem

Si bé les mínimes pujaran, per efecte dels núvols de matinada a les comarques de Girona, a la resta del país es mantindran sense canvis. El fred més extrem es viurà a les comarques de Lleida, on el cel romandrà més serè. Al migdia, les temperatures màximes similars o iguals a les de dilluns, amb valors que rondaran els 12 ºC.

I els propers dies...

Després de la neu de dimarts, tornarà l'estabilitat. El fred cedirà una mica de terreny però es mantindrà clarament per sota de les habituals per aquestes dates.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut