Riera: "Dins del cos dels Mossos, el 155 segueix vigent".

El portaveu parlamentari de la CUP defensa que "la negociació amb l'Estat no és possible" i el govern està "ancorat en l'autonomisme".

Juli RodésActualitzat

Carles Riera, portaveu de la CUP al Parlament, considera que el govern fa actuar els Mossos d'Esquadra com si l'article 155 encara estigués vigent a Catalunya.

"Actualment la nostra percepció és que dins del cos dels Mossos el 155 segueix vigent. Pel que veiem de les seves actuacions, s'està actuant amb un model propi de l'1 d'octubre."

En aquest sentit, entén que les denúncies de possible inacció per part de la policia catalana contra algunes actuacions dels CDRs formen part de la tensió que busca l'Estat.

"L'Estat vol tensionar el cos dels Mossos perquè apliqui el model de seguretat de l'Estat, de la llei mordassa i de la intervenció de la Guàrdia Civil de l'1 d'octubre."

Riera, que ha estat entrevistat al programa "Els matins" de TV3, també respon al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que dimecres va demanar que, des de Catalunya, li fessin arribar una proposta que aplegués el 75% dels catalans:

"Si busquem una proposta que agrupi el 75% dels catalans, és un referèndum d'autodeterminació, és obvi. És el que diuen les enquestes des de fa molt temps, i és invariable. També aplega més del 75% l'opinió pública favorable que els presos no estiguin a la presó."

Ha lamentat que Sánchez, en comptes d'escoltar aquestes propostes, parli una altra vegada de "tornar al marc constitucional i de l'Estatut, que, precisament, és on hi ha el problema. L'única solució és depassar-lo."

 

 

El portaveu parlamentari de la CUP considera que "s'ha fet evident que la via del diàleg i la negociació amb l'Estat no és possible" i ha carregat contra l'actitud del govern.

"Veiem un govern ancorat en l'immobilisme, a gestionar l'autonomia i que actua amb una gran violència repressiva contra els moviments socials, que protegeix els feixistes i agredeix els antifeixistes."

"No hi ha cap diàleg amb l'Estat que pugui portar una solució democràtica al conflicte que tenim i que passi per l'autodeterminació i per l'alliberament dels presos."

Riera també ha defensat que cal fer una gran mobilització contra el Consell de Ministres que es farà a Barcelona el dia 21, que considera que "és veritablement una provocació, un acte colonial; un acte de poder que no es pot admetre".

"L'Estat vol demostrar que a Catalunya mana ell i nosaltres li hem de demostrar que no és així. Com? A través de la mobilització social, de l'ocupació de l'espai públic."

És conscient que les mobilitzacions poden alimentar el discurs de la violència, però considera que això no és motiu per no mobilitzar-se, sinó ben al contrari, per "demostrar que tenim més força, més intel·ligència, que anem més enllà i que sabem cap on anem".

"El relat de la violència interessa l'Estat perquè teòricament justificaria la seva intervenció i la vulneració de llibertats i drets democràtics."

"El que no hem de fer és caure a la trampa i no mobilitzar-nos i quedar-nos a casa o espantar-nos. Hem de donar la cara i respondre: nosaltres estem desarmats, és l'estat el violent, el que té gent a la presó injustament i vol jutjar tot un país i la democràcia i el dret d'autodeterminació."

 

 

A preguntes sobre si, ara mateix, la CUP tornaria a investir Quim Torra president de la Generalitat, Riera ha reconegut que "n'hauríem de parlar". I ha fet la següent reflexió:

"Si hem de valorar què ha passat, no. No vull dir que ens equivoquéssim. En aquell moment vam prendre una decisió molt difícil de donar una oportunitat a qui havia guanyat les eleccions en el món independentista."

Amb tot, el portaveu de la CUP al Parlament ha volgut "rescatar algunes accions" recents de Torra que considera positives, com haver criticat l'actuació dels Mossos a Girona i Terrassa, defensar les vies unilaterals i mostrar "una clara voluntat de no col·laboració amb l'Estat, per realisme".

Riera ha lamentat, però, que "aquestes actituds de Quim Torra no es tradueixen en les actuacions del govern, que segueix ancorat amb l'autonomisme".

ARXIVAT A:
Article 155CUPProcés catalàCarles RieraGovern empresonatIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut