Imatge del 21 de maig de migrants centreamericans caminant al costat de la frontera dels Estats Units amb Mèxic, a El Paso (Reuters)
Imatge del 21 de maig de migrants centreamericans caminant al costat de la frontera dels Estats Units amb Mèxic, a El Paso (Reuters)
Washington

Revelen la mort d'una nena migrant de 10 anys l'any passat, sota tutela dels EUA

Una nena del Salvador és el sisè menor migrant que mor als Estats Units quan estava en custòdia de l'administració Trump

RedaccióActualitzat

Sis menors migrants han mort als Estats Units els últims 8 mesos mentre eren sota custòdia de l'administració -després de ser detinguts- o bé just després de quedar en llibertat. L'últim cas, fet públic dimecres, és el d'una nena de 10 anys del Salvador que va morir al setembre.

Segons recull l'agència Associated Press, la menor va morir el 29 de setembre en un hospital d'Omaha, a Nebraska, a causa de la febre i d'una insuficència respiratòria.

Un portaveu del Departament de Salut i Serveis Humans dels EUA ha indicat que la menor estava sota custòdia seva des del març del 2018 i que el seu estat de salut era "fràgil", perquè tenia afectacions congènites al cor. 

No s'ha informat de si la nena va entrar als Estats Units acompanyada d'algunt adult. 

Els altres cinc menors morts eren originaris de Guatemala

El drama dels menors separats de les famílies

Diverses organitzacions i advocats han aixecat la veu per demanar que s'investiguin aquests casos i exigir a l'administració Trump que modifiqui la seva política migratòria. És el cas de l'excandidata demòcrata a la presidència Hillary Clinton, que ha expressat la "indignació" pel fet que aquesta mort que "trenca el cor" no s'hagi sabut fins vuit mesos després:

 

És el cas del Projecte de Drets Civils de Texas, que acusa el magnat d'aplicar una política "temerària" que porta a "matar" nens. L'entitat va reaccionar així al tancament d'un centre on vivia la penúltima víctima, un noi de 16 anys: 

 

En el cas d'una altra de les víctimes, una nena guatemalenca de 7 anys, les entitats socials van alertar que havia mort per un "xoc sèptic, deshidratació i febre" i es va posar en qüestió si se li van donar aigua i aliments, després de ser detinguda quan travessava la frontera de Mèxic amb els Estats Units juntament amb el seu pare i desenes de persones més.
 

Una imatge del drama de de la caravana de migrants que busquen una vida millor als Estats Units ha valgut aquest any el reconeixement del World Press Photo, que distingeix les millors fotografies de premsa.

La foto premiada, de John Moore per a l'agència Getty, té com a protagonista una nena, Yanela Rodríguez, que viatjava amb la seva mare, Sandra i que plora desconsolada mentre un agent escorcolla la dona. La controvertida política que va implantar Trump, de separar els menors de les seves famílies, no és el cas de la foto, però el jurat va valorar que representava una "protesta pública" contra aquesta pràctica. 

La revista "Time" va fer servir la fotografia de la nena en una portada en què qui tenia al davant era Trump. La imatge es va viralitzar i va portar el president nord-americà a rectificar i permetre que pares i fills poguessin estar junts als centres de detenció.

També es van difondre gravacions dels plors de les criatures soles als centres de detenció.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsMenorsEstats UnitsTrump Drets humans
Anar al contingut