Salut vol mantenir el gruix de les restriccions perquè si no "el risc seria altíssim"
Exterior de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona (EFE/Alejandro García)

Salut vol mantenir el gruix de les restriccions perquè si no "el risc seria altíssim"

El Departament de Salut es mostra preocupat per la situació a Lleida i el Pla d'Urgell

RedaccióActualitzat

El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, ha analitzat aquest dilluns al matí la situació de la pandèmia. Ho ha fet després que diversos experts hagin assenyalat que s'ha assolit el pic d'ingressos hospitalaris i que s'està a punt d'assolir el pic d'ocupació de les UCI.

Amb tot, aquest dilluns hi ha 104 pacients Covid més als hospitals catalans, que ara són 2.977. D'aquests, 730 són malalts crítics ingressats en UCI, els mateixos que un dia abans.

D'altra banda, les dades epidemiològiques comunicades pel Departament de Salut fa dies que es mantenen estables, amb la velocitat de propagació per sota de l'1, el llindar que marca l'augment de contagis, i amb el risc de rebrot en descens.

Aquest dilluns, l'Rt ha baixat una centèsima i és de 0,92. I l'EPG ha perdut 14 punts en vint-i-quatre hores i se situa en els 519.

 

(TV3)


Si s'analitzen les dades setmanalment, que mostren millor la tendència, es pot veure que fa dues setmanes hi havia més de 27.000 casos setmanals; que en fa una, rondaven els 23.000; i que aquesta setmana, encara incompleta i amb xifres provisionals, no s'ha arribat als 16.000 contagis. 


Una onada lenta

Cal tenir en compte, però, tal com han assenyalat tant els responsables de Salut com diversos experts, que aquesta tercera onada és d'evolució més lenta, i que es trigarà a assolir xifres considerades acceptables per mantenir la pandèmia controlada, que permetin un aixecament generalitzat de restriccions.

El coordinador del seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jaboco Mendioroz, aquest matí, en la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat, ha admès: "El descens és lent, ens agradaria que fos més gran."

En aquest context, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha tornat a dir que la situació actual de la pandèmia "és una situació d'altíssím risc".

I que també cal tenir molt present "aquesta variant britànica que s'obre pas i amenaça els indicadors epidemiològics", és a dir, que podria tornar a fer augmentar els contagis, perquè és més transmissible.

 

Dos treballadors traslladen material al nou hospital satèl·lit de l'Hospital de Bellvitge, que ha entrat en funcionament la setmana passada (EFE/Alejandro García) (EFE/Alejandro García)


Aquest dilluns, el Procicat no ha adoptat cap decisió sobre les mesures que han d'entrar en vigor a partir de dilluns que ve, l'endemà que acabi la pròrroga de les mesures vigents.

De tota manera, Ramentol ja ha deixat clar que no canviaran gaire.

"Dilluns que ve farà molt poc temps que haurem passat aquest pic de pressió assistencial a les unitats de crítics", ha argumentat, i ha volgut remarcar que "és molt superior al de la segona onada i compromet l'activitat assistencial habitual".

"Aquesta situació -ha dit- fa pensar que el gruix de les mesures que actualment limiten la interacció i la mobilitat social hauran de mantenir-se." I ha afegit:

"No seria oportú esperar que des del Departament de Salut proposem un relaxament notable de la situació actual."


En aquest mateix sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja es va mostrar partidari, divendres, en el programa "Els matins" de TV3, de mantenir "el gruix" de les mesures actuals.

En vigor des del 7 de gener i prorrogades ja dues vegades, les restriccions actuals, presentades d'entrada com un pla de xoc, inclouen el confinament municipal durant tota la setmana, el confinament domiciliari nocturn entre les 10 de la nit i les 6 del matí i el tancament, el cap de setmana, dels comerços considerats no essencials.

A més, els comerços de més de 400 metres quadrats no poden obrir cap dia, tret dels essencials. I bars i restaurants només poden obrir durant dues franges horàries, de 7.30 a 9.30 per servir esmorzars, i de 13.30 a 15.30 per servir dinars. A la tarda i la nit poden servir menjar per emportar-se o per repartir a domicili.


Preocupació per Lleida i Pla d'Urgell

Analitzant la situació epidemiològica a Catalunya, Mendioroz ha explicat que "la majoria de regions, excepte alguns municipis, mostren una tendència a la baixa".

Tanmateix, ha remarcat que "ens preocupen la zona de Lleida i del Pla d'Urgell, on la tendència no és tant a la baixa."

Preguntat sobre aquesta qüestió, ha detallat: "Els indicadors que utilitzem per anticipar-nos al repunt de casos no mostren la mateixa tendència que a la resta de zones."

Mendioroz ha volgut aclarir que "no vol dir que hi hagi una situació descontrolada", però sí que els indicadors mostren que "hem de començar a actuar". I ha assegurat: "Ja ho estem fent en col·laboració amb l'àmbit local."

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut