JxCat, ERC, el PSC i els comuns escenifiquen la voluntat de diàleg sense cap acord concret

Reunió de partits a la Generalitat per encarar les negociacions amb el govern espanyol amb diferents visions, centrades en les eleccions, l'amnistia i l'autodeterminació

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, els comuns i el PSC s'han trobat en una cimera al Palau de la Generalitat per preparar les negociacions que han d'engegar els governs català i espanyol. El president Quim Torra havia convocat totes les formacions amb representació al Parlament, però la CUP, el PP i Ciutadans han decidit no assistir-hi.

La reunió no ha donat cap acord concret més enllà de pactar que hi haurà noves reunions d'aquest espai de diàleg. També s'ha coincidit a definir la situació de "conflicte polític" entre Catalunya i Espanya i en la necessitat de diàleg.

Els grups han portat a la taula les seves propostes i han transcendit diverses discrepàncies, centrades en una reclamació d'eleccions per part dels comuns i de la figura d'un mediador en la taula de governs per part de Junts per Catalunya.

 

Autodeterminació, llei d'amnistia i final de la judicialització

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que aquesta no és la taula que ha de sevir per pactar els continguts que es tractaran en la taula de negociació amb el govern espanyol:

"Aquesta taula que acabem de celebrar no és la taula de diàleg que el govern s'ha fixat com aquella que fixi les posicions del govern en una taula de negociació bilateral amb el govern de l'estat espanyol. Aquest punt de trobada no es va crear per a això, és una taula per tal de facilitar acords sobre grans temes de país, que és com es va votar al Parlament de Catalunya".

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa després de l'espai de diàleg
La portaveu del govern, Meritxell Budó, en roda de premsa després de l'espai de diàleg

Budó ha reiterat que el govern de la Generalitat portarà a la taula entre governs el dret a l'autodeterminació, una llei d'amnistia i el final de la judicialització de la política.

"Anirem a defensar el dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió."

 

En acabar la reunió, els representants dels partits han comparegut per explicar les seves conclusions sobre la trobada.

 

JxCat reclama un mediador amb Sánchez

Albert Batet i Gemma Geis han comparegut per Junts per Catalunya i han destacat que la trobada d'avui no pot servir per consensuar el que s'ha de portar a la reunió entre governs perquè ja inclou el PSC i els comuns, que, diuen, "són art i part" perquè ja formen part de l'executiu espanyol.

Batet ha explicat que no són optimistes sobre la reunió amb Sánchez. Asseguren que l'experiència els obliga "a exigir garanties" i reclamen elements com un calendari i un mediador a la mesa entre governs:

"Si la reunió d'avui ha de servir, amb la participació del PSC i dels comuns, com l'avantsala de la taula del diàleg que pugui existir per resoldre el conflicte polític que té Catalunya amb Espanya, no som gaire optimistes".

 

ERC celebra el "diàleg malgrat tot"

Per part d'ERC, Sergi Sabrià s'ha felicitat pel clima de la reunió. Constata que hi ha "diàleg malgrat tot":

"Tots hem expressat la voluntat de continuar treballant. Des d'Esquerra hem recalcat aquesta aposta del diàleg malgrat tot. Malgrat que el diàleg s'hauria de produir en un entorn sense judicialització ni repressió, això no està passant. Malgrat això, no renunciem i persistim".

Sabrià ha explicat que a la trobada entre governs hi portaran l'amnistia i l'autodeterminació i que hi trobaran tres dels quatre espais polítics a favor, en referència als comuns:

"Tres dels quatre espais polítics a la taula estan a favor del referèndum i de l'autodeterminació".

Sobre unes possibles eleccions, ha estat contundent: "Ni les contemplen".

Representants del govern i dels partits abans de la trobada al Palau de la Generalitat
Representants del govern i dels partits abans de la trobada al Palau de la Generalitat (EFE / Andreu Dalmau)

 

El PSC demana "un temari més ampli"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha explicat que han portat dos punts a l'espai de diàleg, que el president Torra ha rebutjat:

"Li hem suggerit dues línies d'actuació que no han estat acceptades: recollir un consens més ampli que el de la majoria independentista que hi ha al Parlament i que el temari sigui més ampli que el que planteja el president d'autodeterminació i amnistia".

Sobre unes possibles eleccions, Iceta s'hi ha mostrat favorable: "Saludaríem la perspectiva d'unes noves eleccions".

 

Els comuns demanen eleccions

La primera a comparèixer després de la reunió ha estat la representant dels comuns, Jéssica Albiach, que ha emmarcat la trobada en les novetats del "govern progressista" a La Moncloa. Albiach s'ha felicitat que s'obri el diàleg, però ha reclamat la convocatòria d'eleccions perquè no veu el govern català "en condicions d'abordar l'escenari" actual:

"Ens trobem amb una fórmula de govern esgotada entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que no té horitzó de futur i que a més sembla competir per posar-se traves a l'hora d'avançar en el diàleg i les solucions".

El president Torra ja ha respost a Catalunya en Comú que no es planteja cap convocatòria electoral.

Els comuns també han demanat un calendari per aprovar pressupostos i un calendari electoral que "no es vegin afectats pel calendari judicial". Sobre el dret a l'autodeterminació, els comuns constaten que ara per ara no és factible i que cal "blindar l'autogovern".

 

Gairebé dues hores de reunió

La reunió ha durat gairebé dues hores.

Encapçalada pel president Torra i el vicepresident, Pere Aragonès, a la trobada també hi han assistit la consellera Meritxell Budó i la consellera de Justícia, Ester Capella. Per part dels grups, hi han participat Albert Batet i Gemma Geis (JxCat), Sergi Sabrià i Anna Caula (ERC), Miquel Iceta i Ramon Espadaler (PSC-Units), i Jéssica Albiach i Susanna Segovia (CatECP).

El president Torra, el vicepresident Aragonès i la consellera Capella a la trobada de partits (ACN)
El president Torra, el vicepresident Aragonès i la consellera Capella a la trobada de partits (ACN / Sílvia Jardí)

La trobada s'ha fet abans de la reunió que el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han de tenir els propers dies.

Dimecres d'aquesta setmana, Torra ja es va reunir amb els partits i entitats independentistes pensant també en les negociacions amb el govern espanyol, a partir del pacte d'investidura PSOE-Esquerra.


Tercera reunió de l'"espai de diàleg" en 14 mesos

Aquesta taula de partits ha estat la tercera vegada que s'ha fet. La primera va ser fa més d'un any, el novembre del 2018, i la segona, el febrer del 2019. A totes les trobades hi han participat representants de JxCat, ERC, el PSC i CatECP i se n'han exclòs la CUP, el PP i Ciutadans. Inicialment, aquesta reunió es va plantejar amb caràcter mensual, però s'ha anat convocant en funció de la situació política.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut