Retiren el retrat del rei emèrit del Parlament de Navarra

Retiren el retrat del rei emèrit del Parlament navarrès amb els vots dels socialistes

Només s'hi ha oposat Navarra Suma, la coalició electoral formada per la UPN, el PP i Ciutadans

RedaccióActualitzat

Nou revés al rei emèrit. El Parlament de Navarra ha retirat el retrat de Joan Carles de Borbó que hi havia a la sala de govern. El motiu: les presumptes comissions que hauria cobrat per la construcció del tren d'alta velocitat a La Meca.

La Junta de Portaveus de la cambra foral ho ha tirat endavant després d'aprovar-se una declaració presentada per la coalició Izquierda-Ezkerra. Els socialistes navarresos han fet costat a aquesta declaració que demanava la retirada del quadre del rei emèrit, com també ho han fet Geroa Bai, EH Bildu i Podem.

Només la coalició electoral Navarra Suma, format per la Unió del Poble Navarrès, el Partit Popular i Ciutadans, s'ha oposat a aquesta decisió.

Treballadors del Parlament han estat els encarregats de despenjar el retrat de la sala, davant la presència dels mitjans de comunicació, però sense que hi hagi assistit cap representant polític. El retrat de Joan Carles de Borbó l'han traslladat a l'arxiu de la cambra navarresa.

 

Retiren el retrat del rei emèrit del Parlament de Navarra
Aquest és el moment que Joan Carles I deixa de presidir una de les sales de la cambra (Europa Press/Eduardo Sanz)
Retiren el retrat del rei emèrit del Parlament de Navarra
El quadre del pare de Felip VI es guarda a l'arxiu del Parlament navarrès (EFE/Jesús Diges)


La Junta de Portaveus del legislatiu foral va rebutjar, en canvi, amb els vots de Navarra Suma i dels socialistes navarresos, donar suport a una comissió d'investigació en el Congrés sobre les suposades comissions en l'adjudicació de l'AVE a la Meca.


El Congrés tomba la comissió

A Madrid, mentrestant, el PSOE, el PP i Vox han tombat aquest dimarts el cinquè intent d'investigar el rei Joan Carles al Congrés. La petició la feien Unides Podem, ERC, JxCat, CUP, PNB, Bildu, Més País, Compromís i BNG.

Els lletrats de la cambra baixa van rebutjar aquest dilluns la comissió d'investigació sobre el monarca. Els serveis jurídics s'oposaven a admetre a tràmit la petició d'investigar els negocis del rei emèrit. Els juristes mantenen que la inviolabilitat del monarca té efectes jurídics permanents, més enllà de la seva abdicació.

Unides Podem, Més País i els partits sobiranistes van presentar la setmana passada la petició d'una comissió d'investigació al Congrés sobre els negocis de l'antic cap d'estat, després que la Fiscalia del Tribunal Suprem anunciés una investigació al rei emèrit per presumpta corrupció amb l'AVE a la Meca.

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola
Anar al contingut