Joan Carles de Borbó, amb la infanta Elena, durant la final de l'any passat a Roland Garros
Joan Carles de Borbó, amb la infanta Elena, durant la final de l'any passat a Roland Garros

Els lletrats del Congrés rebutgen la comissió d'investigació sobre Joan Carles I

En un informe, els serveis jurídics del Congrés s'oposen a admetre a tràmit la petició d'investigar els negocis del rei emèrit

Actualitzat

Els lletrats del Congrés dels Diputats s'oposen a la comissió d'investigació sobre el rei emèrit, Joan Carles I, que reclamen Unides Podem, ERC, JxCat, CUP, PNB, Bildu, Més País, Compromís i BNG.

En un informe que presentaran aquest dimarts a la mesa del Congrés, els lletrats sostenen que la inviolabilitat del rei emèrit té efectes jurídics permanents, més enllà de la seva abdicació. És per això que defensen que no s'admeti a tràmit la petició d'investigar els negocis de Joan Carles I.

 

 

En l'informe, els serveis jurídics argumenten que investigar el rei emèrit deixaria sense contingut "les prerrogatives constitucionals del cap d'Estat":

"Les prerrogatives d'inviolabilitat i no subjecció a responsabilitat, consagrades en l'article 56.3 de la Constitució, són absolutes, abasten la totalitat del període en què s'exerceix l'autoritat de cap de l'Estat i tenen efectes jurídics permanents, de manera que s'ha de tenir en compte que la present sol·licitud es refereix a qüestions que, encara que hagin pogut tenir projecció en una etapa posterior, es corresponen sense solució de continuïtat, amb el període de temps en què Sa Majestat Joan Carles I era el cap de l'Estat"

Tot i que l'última paraula la té la Mesa del Congrés, si no hi ha sorpreses, PSOE, PP i Vox tombaran la petició de crear una comissió d'investigació sobre l'anterior monarca.

 

El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, conversa amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman
El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, conversa amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman

 

Unides Podem, Més País i els partits sobiranistes van presentar la setmana passada la petició d'una comissió d'investigació al Congrés sobre els negocis de l'antic cap d'estat, després que la Fiscalia del Tribunal Suprem anunciés una investigació al rei emèrit per presumpta corrupció amb l'AVE a la Meca.

Fa tres mesos, la Mesa del Congrés ja va rebutjar una altra petició per investigar els negocis de Joan Carles I amb els vots del PSOE, PP i Vox.



 

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCorrupció
Anar al contingut