Podem i els sobiranistes tornen a intentar que el Congrés investigui Joan Carles I

La petició anterior no es va admetre a tràmit, però hi insisteixen perquè ara la Fiscalia del Tribunal Suprem creu que va perdre la inviolabilitat quan va passar a ser rei emèrit

RedaccióActualitzat

L'anunci de la Fiscalia del Tribunal Suprem que investigarà el rei emèrit ha reactivat l'interès d'alguns partits per crear una comissió d'investigació al Congrés, sobre els negocis de l'antic cap d'estat.

Els grups independentistes i nacionalistes del Congrés, amb Compromís i Més País, registraran la petició al Congrés aquest dimecres per saber què va passar amb les suposades comissions il·legals de Joan Carles de Borbó en la gestió de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita.

Unides Podem i els partits independentistes ja ho van intentar fa tres mesos i no se'n van sortir perquè el PSOE ho va frenar assegurant que Joan Carles I està protegit per la Constitució i és "inviolable".

 

Ara hi han vist una nova oportunitat perquè la Fiscalia del Suprem considera que va perdre la inviolabilitat a partir del juny del 2014, quan va passar a ser rei emèrit.

Aquesta vegada Podem espera convèncer els seus socis de govern. De moment, els socialistes s'escuden en el fet que ja ho investiga la justícia.

La iniciativa portarà la firma d'ERC, el PNB, EH Bildu, Junts, la CUP, el BNG, Compromís i Més País. La idea és actualitzar les sol·licituds anteriors apuntant la decisió de la Fiscalia i les acusacions de Corinna Larsen d'haver rebut pressions i amenaces de mort per part dels serveis secrets de l'Estat i la Casa Reial, suposadament per confiscar documentació comprometedora per al rei emèrit.

La noble alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga del rei Joan Carles
Corinna Larsen

 

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, creu que més enllà de les conseqüències penals que pugui investigar la Fiscalia del Suprem, també queden afectades les institucions:

 

La vicesecretària de Política Social del PP, Cuca Gamarra, ha acusat l'esquerra de voler desgastar les institucions:

"Aquestes comissions paral·leles que pretén l'esquerra d'una manera constant el que busquen sempre és, d'una banda, un judici paral·lel i, d'altra banda, desgastar institucions com la monarquia"

 

L'anterior comissió la van evitar el PSOE, PP i Vox.

ARXIVAT A:
CorrupcióMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut