Els que volen treure els republicans del Valle de los Caídos: "Continuen allà indignament"

Al mausoleu franquista hi ha prop de 34.000 víctimes de la guerra civil que les famílies no poden recuperar i enterrar amb els seus

Actualitzat

Mentre la família de Franco no volia que desenterressin el dictador, les famílies dels prop de 34.000 víctimes del franquisme que hi ha enterrades lluiten per treure les restes dels seus parents del Valle de los Caídos.

Els descendents d'aquestes víctimes consideren un contrasentit que no se'ls permeti recuperar les despulles dels seus familiars quan les del dictador s'han recol·locat envoltades d'exaltació franquista.

Un d'aquests casos és el de Joan Pinyol, que fa 10 anys que lluita per recuperar el cos del seu avi.

"A l'única família a la qual li han permès l'exhumació és a la família que no volia l'exhumació. I els que fa més de 10 anys que lluitem i reclamem el cos de l'avi per portar-lo al costat de l'àvia, no tenim aquest dret ni aquesta possibilitat."

 

Joan Pinyol fa 10 anys que lluita per recuperar les despulles del seu avi del Valle de los Caídos

 

L'avi del Joan és una de les 33.800 víctimes de la Guerra Civil que fins aquest dijous s'han vist obligades a compartir sepultura amb Franco.

 

Francisco Franco i Carmen Polo en un acte solemne al Valle de los Caídos

 

Per omplir el que es volia que fos el gran Valle de los Caídos, i vendre que hi havia víctimes de tots dos bàndols, es va recórrer, un cop inaugurat el mausoleu, a profanar tombes i fosses de tot Espanya sense el coneixement, en molts casos de les seves famílies.

"L'avi el van portar l'any 65, deu anys després enterren Franco, li donen tot aquell sentit, i a nosaltres el que realment ens mou és treure els cossos dels nostres, dels que van ser portats amb traïció cap allà i sense dir-ho a les famílies en cap moment."

 

Milers de cossos es van traslladar en secret des de fosses comunes de tot Espanya

 

 

Franco supervisant les obres de construcció del Valle de los Caídos

 

És la gran reivindicació, recuperar els cossos. Tot i que un 30% no han pogut ser identificats per mala conservació.

 

 

Un 30% dels cossos que es van dur al mausoleu no s'han pogut identificar

 

El Joan li té promès a l'avi que el traurà d'aquí, i veure que abans ha marxat en Franco li dona una satisfacció, però molt petita.


"L'avi ja no té tan mala companyia."

"Ara (el Valle de los Caídos) és un rusc sense l'abella reina però continua sent un mausoleu franquista en honor als que van guanyar la guerra, amb el fundador de la Falange enterrat a l'altar major, amb tota la simbologia feixista i anticonstitucional al voltant. Amb una abadia benedictina que rep 340.000 euros anuals que no ha de justificar i tantes altres anomalies. I els nostres amagats, silenciats, ocultats de tota aquesta llum mediàtica però que continuen allà indignament. Nosaltres el que volem és treure'ls d'una vegada."

 

Registre de les persones que hi ha enterrades al Valle de los Caídos

 

En Joan ha fet un llibre, "Avi et trauré d'aquí", on explica la història de l'avi i la lluita de la seva família, que és la de milers de persones a l'Estat espanyol, documentat també al programa de TV3 Sense Ficció: "Avi et trauré d'aquí".

 

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoFranquismeMemòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut