Anelia Myburgh, abans i després de l'operació (Reuters)
Anelia Myburgh, abans i després de l'operació (Reuters)

Reconstrueixen la cara d'una dona que havia perdut la mandíbula superior per un càncer

La nova mandíbula s'ha fet amb una impressora 3D

Xavier DuranActualitzat

A Anelia Myburgh, una dona australiana de 31 anys, li van haver d'extirpar gairebé tota la mandíbula superior a causa d'un càncer. Ara un cirurgià maxil·lofacial li ha retornat el seu aspecte anterior gràcies a una mandíbula produïda amb una impressora 3D.

L'abril de l'any passat li van diagnosticar un càncer. Els metges van determinar que calia extirpar la mandíbula superior. N'hi varen treure el 80%, una part del llavi i algunes estructures de la zona nasal. A la part superior només li van quedar dues dents a cada costat.

Amb la cara desfigurada, aquesta treballadora del sector de les finances va passar a viure una situació molt incòmoda:

"Només desitjava poder caminar pel carrer i que no hi hagués gent que se'm quedés mirant. Era el meu principal objectiu".

Li van dir que el seu cas no tenia solució, però finalment va trobar George Dimitroulis, un cirurgià maxil·lofacial establert a Melbourne, la ciutat d'Anelia.

Dimitroulis va dissenyar una mandíbula que encaixava perfectament amb la resta de la cara. La va construir amb una impressora 3D. Estava feta amb un marc de titani, on es podien inserir dents.

En una operació que va durar cinc hores, el cirurgià i el seu equip li van implantar la pròtesi. Després ho van recobrir amb pell procedent de l'avantbraç d'Anelia. I finalment, un dentista li va implantar la dentadura.

Tot plegat li ha costat a Anelia 30.000 dòlars australians -uns 19.200 euros-. Però segur que per a ella el que ha aconseguit no té preu.


Notícia relacionada: Neix el primer fill d'una dona que havia rebut un trasplantament d'úter de donant morta


Un precedent a Gal·les

És la primera operació d'aquest tipus feta a Austràlia. Una de les primeres que es van fer al món es va dur a terme el 2014. El pacient era Stephen Power, un gal·lès de 29 anys que havia tingut múltiples traumes en un accident dos anys abans. Els cirurgians van utilitzar tècniques d'impressió 3D per reconstruir la seva cara.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut