Barcelona

Rangel aposta per l'autoprotecció per dificultar els robatoris però adverteix que excedir els límits és contraproduent

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, s'ha sumat a la crida de la consellera d'Interior, Montserrat Tura, instant els ciutadans a adoptar mesures d'autoprotecció. Enmig de l'alarma suscitada pels robatoris, Joan Rangel ha dit que l'autoprotecció és una manera d'adaptar-se als canvis socials i dificultar la feina als delinqüents.

Actualitzat
El delegat del govern espanyol a Catalunya ha reconegut que els robatoris amb violència que hi ha hagut últimament són una novetat: "És un fenomen nou. Fins ara havíem conegut els robatoris anomenats sileciosos, que no implicaven un risc per a les persones", però "darrerament s'ha produït un altre tipus d'acció que implica molt més risc i que genera una alarma social absolutament entenedora".

Sobre l'alarma i la sensació d'inseguretat ciutadana, Rangel ha dit que "entenc perfectament que la gent tingui por, som humans i a tots plegats ens pot passar això; i si hi ha situacions de risc que fins ara no teníem i no hi estem acostumats reaccionem d'aquesta manera".

De tota manera, la recomanació de Rangel a la gent és "que prengui les mesures mínimes habituals i que confiï que les forces de seguretat faran la seva feina". Sobre les mesures de precaució que cal prendre, el delegat del govern central ha explicat que "les mesures d'autoprotecció fa molt de temps que són a les pàgines web dels cossos policials".

Autoprotecció, sí

Rangel ha volgut insistir a diferenciar entre el que és autoprotecció i el que és anar més enllà: "Una cosa és la legítima autodefensa quan una persona és agredida i l'altra és aconsellar a les persones que busquin mecanismes de protecció que van més enllà de les mesures d'autoprotecció. Una cosa és les mesures d'autoprotecció i l'altra, la feina que han de fer els cossos policials".

A tall d'exemple, s'ha referit a les patrulles veïnals: "Això no és autoprotecció, és un substitutiu que pot generar més problemes que avantatges. El que s'ha d'aconseguir és que per part dels responsables policials es doni la cobertura adequada, cosa que s'està aconseguint".

Rangel també ha fet la següent reflexió: "la societat va canviant i nosaltres hem de canviar els hàbits: en els pobles petits la gent tenia el costum de deixar la porta oberta i ara ja no ho fa; moltes vegades tanquem de cop la porta quan hi ha porter automàtic sense saber que es pot obrir de manera molt senzilla i només que fem una volta al pany és molt més difícil que algú entri al nostre domicili".

Rangel ha reconegut que "dir-ho ara pot semblar una excusa de mal pagador per part dels responsables policials, però no és això".
Anar al contingut