Rajoy, presentant el grup parlamentari del PP
Rajoy, presentant el grup parlamentari del PP
Madrid/Bilbao

Rajoy obvia Catalunya l'endemà de la Diada i deixa la resposta a membres del govern

La vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, considera "il·legal" i "oportunista" que Puigdemont proposi un referèndum

RedaccióActualitzat

L'endemà de la cinquena Diada multitudinària al carrer, s'esperava la reacció del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, però s'esperava en va. Rajoy ha comparegut aquest migdia al Congrés per presentar el grup parlamentari del PP, però no ha dit res de Catalunya, ni de la Diada, ni de la manifestació, ni de les paraules de Puigdemont.

El president en funcions s'ha centrat en la situació de bloqueig que viu la política espanyola, ha reiterat les acusacions a Sánchez per bloquejar la situació i ha deixat que fossin la vicepresidenta i el titular de Justícia els que es referissin a la situació a Catalunya.

Així, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha qualificat d'"il·legal" i "oportunista" la intenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar unes "eleccions constituents" l'any vinent i plantejar a l'Estat una nova proposta de referèndum.

"És il·legal, i la llei és l'expressió de la democràcia. Jo no conec una altra fórmula en què els governats els diguin als governants com han de regir-se respecte a la llei. I també em sembla una proposta oportunista. Jo crec que Puigdemont tensa la corda perquè la CUP l'està obligant a adoptar determinades mesures."

 


Segons Sáenz de Santamaría, Puigdemont fa aquestes concessions a la CUP per mantenir-se al poder més enllà de la questió de confiança. La vicepresidenta en funcions ha fet aquestes declaracions a Bilbao, on ha presentat una conferència del candidat del PP a lehendakari, Alfonso Alonso.

 

Des de Madrid, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha recordat a Carles Puigdemont que les lleis són iguals per a tothom:

"Seria un exercici democràtic, un exercici de confiança en els ciutadans i en la llibertat, promoure l'aplicació de les lleis que tenim, i si algú vol canviar-les, que ho digui. Però mentre no les canviem per sistemes democràtics, el president Puigdemont no està per sobre de la llei."

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut