Barcelona

Puigdemont: "Un referèndum que no es pot fer no és un bon instrument"

El president de la Generalitat situa per d'aquí a un any la validació o no a les urnes del procés sobiranista, i reitera la intenció de proposar, novament, un referèndum a l'administració central

RedaccióActualitzat

L'endemà de la diada nacional de Catalunya, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha refermat en la intenció de proposar a les institucions centrals de l'estat espanyol, un cop més, que es faci un referèndum d'autodeterminació acordat a Catalunya.

Entrevistat per Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio", Puigdemont ha reiterat que el referèndum ha estat sempre la millor opció possible i que per això val la pena insistir:

"El millor instrument és el referèndum? Per descomptat que sí. Aquí i a tot arreu, perquè és el mecanisme que tots els països en la situació en què es troba Catalunya i l'estat espanyol trien per verificar els suports que té aquest desig. Aquest és l'instrument perfecte per comptar-nos, clarament, sense dubtes."

"I és evident que si és un instrument factible, segur, integrador, participatiu, mai l'hem defugit, tant és així que hem de continuar insistint a l'estat espanyol, que en té una bona part de la responsabilitat, que aquest és l'instrument que ens hem de dotar com a demòcrates. Però en qualsevol cas, les urnes hi seran."

El president Puigdemont ha afegit que preveu que entre juny i juliol de l'any que ve s'haurà acabat "tota la feina que ens vam comprometre a fer", en referència a les anomenades "estructures d'estat" i la legislació per a la "desconnexió", i que serà llavors quan s'haurà de convocar a les urnes als catalans, o amb un referèndum o amb unes eleccions al Parlament, que haurien de ser "constituents".

Puigdemont ha afegit que un referèndum també és la millor opció per als "demòcrates del no", en referència a les forces polítiques que no volen la independència però que estan d'acord que la ciutadania decideixi.

"Si no es pot fer no és un bon instrument"

Puigdemont, però, ha matisat la seva aposta pel referèndum lligant-lo a les possibilitats reals d'organitzar-lo:

"Abans de decidir quin és el vehicle o mecanisme amb què culminem aquest procés cal verificar que sigui factible. Un referèndum que no es pot fer no és un bon instrument, no ens enlluernem tant amb l'instrument, perquè és un instrument, no és la finalitat en si mateixa."

"Ha de ser un referèndum que tingui, si és que es fa, els estàndards acceptats pel món, en termes de participació, en termes de validació dels resultats, en termes de garanties del procés, etc. Ha de superar totes les proves d'estrès a què un mecanisme d'aquestes característiques, per la transcendència que té, s'ha de sotmetre." 

"I per tant, si es fa, si aquest és el mecanisme que entre tots decidim -no és una decisió d'un govern sinó col·lectiva- és perquè es farà. I per tant, si es convoca és perquè es farà, i si no es convoca és perquè es decideix que aquest no és el mecanisme que ens permet garantir i explicar al món, o poder sostenir sòlidament, les decisions que ha de prendre el Parlament i el govern."

En aquest sentit, ha afirmat que el seu govern està estudiant la viabilitat d'un referèndum, entre altres raons, perquè hi ha forces polítiques i entitats sobiranistes que ho estan demanant. També ha dit que l'experiència del 9-N del 2014 és un referència per saber com es pot fer.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut