Montesquiu d'Albera

Rajoy i Valls inauguren la interconnexió de la MAT, tot i que no serà operativa fins a finals de juny

Rajoy i Valls han inaugurat la interconnexió de Molt Alta Tensió en un acte a Montesquiu d'Albera, abans d'un dinar oficial a Peralada on el president de la Generalitat i el cap del govern espanyol s'han vist les cares per primera vegada des del 30 de juliol

RedaccióActualitzat

Ja s'ha inaugurat la interconnexió amb França de la línia de Molt Alta Tensió, la MAT, entre Santa Llogaia i Baixàs, una de les infraestructures més grans i alhora més polèmiques al territori. L'acte d'inauguració s'ha fet a Montesquiu d'Albera, molt a prop de Perpinyà, i hi han assistit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls, a més d'alts càrrecs dels dos països. Els mandataris han entrat en el túnel i han fet la inauguració. Dos operaris, un de cada banda de la frontera, han fet la interconnexió i han destapat una placa a la galeria.

El comissari de política climàtica i energètica de la UE, Miguel Arias Cañete, ha advertit que caldran més interconnexions elèctriques, una demanda que també ha fet seva Valls. El primer ministre de França ha assegurat també: "S'hauran de construir noves línies. Preveure el desenvolupament de les energies renovables és, alhora, preveure les condicions perquè aquestes energies puguin ser transportades. Tot això forma un tot. Les xarxes han de transformar-se per fer front als canvis climàtics".

Per la seva banda, Mariano Rajoy ha citat la interconnexió elèctrica amb França a través de la MAT com a exemple d'unió i cooperació davant la desunió i la segregació i ha enumerat els avantatges que comportarà. A més, ha dit que "es tracta d'una obra d'enginyeria excepcional. Un dels projectes més rellevants del món en el seu gènere i un model d'infraestructura que combina un gran avenç en objectius fonamentals per al progrés econòmic comú amb l'escrupulós respecte al medi ambient".

Trobada "correcta" Mas-Rajoy

Després de la inauguració, la comitiva formada per Rajoy i Valls s'ha desplaçat a Peralada, on s'ha sumat el president Artur Mas per dinar. Abans de l'àpat s'ha pogut veure com els dos presidents dialogaven de forma distesa i com Mas assentia a algun dels comentaris que li feia Rajoy. Fonts del govern espanyol s'han limitat a dir que la trobada ha transcorregut "amb educació i bones formes", mentre que des de la Generalitat s'assegura que ha estat "correcta i protocol·lària". 

Aquesta és la primera trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy des del 30 de juliol passat. Des d'aleshores, Catalunya ha celebrat el procés participatiu del 9 de novembre, amb l'oposició del govern espanyol, i el president de la Generalitat ha avançat les eleccions al 27 de setembre, en una decisió durament criticada des de la Moncloa. Tanmateix, no consta que Mas i Rajoy hagin comentat el procés sobiranista durant el dinar, organitzat per Red Eléctrica Española.

Sí que n'ha parlat, sense referir-s'hi explícitament, Rajoy durant la seva intervenció. Sobre la MAT, el president espanyol ha subratllat que "poques infraestructures com les interconnexions simbolitzen millor el projecte d'integració europea i l'ideal d'enderrocar fronteres artificials o naturals en lloc d'erigir-les, d'agregar en lloc de segregar, d'unir en lloc de desunir, de cooperar en lloc d'enfrontar, de connectar en lloc de desconnectar".

La línia duplicarà la capacitat d'intercanvi elèctric, però no serà operativa fins a l'estiu

El tram de la línia de Molt Alta Tensió connecta Espanya i França, al llarg de 65 quilòmetres, entre els municipis de Santa Llogaia i Baixàs. Amb la MAT, que no entrarà en funcionament fins a finals de juny, la capacitat d'interconnexió entre els dos estats es duplicarà i passarà dels 1.400 megavats actuals als 2.800 MW. L'objectiu és garantir l'estabilitat del sistema elèctric espanyol, el desenvolupament i la sostenibilitat econòmica de les energies renovables, a més d'assegurar un cost menor de l'electricitat per a les llars i millorar la competitivitat de les empreses espanyoles.

Amb aquest tram es completa la controvertida línia de molt alta tensió, que entre el Vallès i l'Alt Empordà té 115 torres. En total, la línia fa 193 quilòmetres, dels quals 64 són soterrats. La interconnexió ha costat 700 milions d'euros i ha comportat també la construcció d'un túnel -de 8 quilòmetres i paral·lel a l'AVE- per creuar els Pirineus.

Alcaldes de l'Empordà planten Rajoy

Alguns alcaldes de municipis de l'Alt Empordà afectats pel traçat de la MAT han plantat els caps de govern espanyol i francès en la inauguració de la interconnexió elèctrica.

L'alcalde de Darnius, Eduard Payrà, ha assenyalat que no ha assistit a la inauguració "per coherència", perquè va participar a totes les manifestacions en contra que es van convocar. En la mateixa línia s'ha mostrat l'alcalde de Biure, Albert Camps, que apunta que "no era lògic" que assistís a la inauguració si sempre s'hi ha oposat. Tots dos creuen que la MAT "ha destrossat" el territori de l'Empordà i han assegurat que hi havia alternatives viables a aquesta línia.

Coincidint amb la inauguració, s'han convocat actes de protesta contra la infraestructura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut