Madrid

Rajoy: "Espanya no està corrompuda"

El president alerta que generalitzar l'ombra de la corrupció beneficia els "salvapàtries de les escombres"

Actualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha exposat al Congrés dels Diputats els seus plans per lluitar contra la corrupció. L'endemà de deixar caure Ana Mato, ministra de Sanitat, per la seva relació amb la trama Gürtel, Rajoy ha subratllat que la corrupció a Espanya no està generalitzada sinó que hi ha casos puntuals i s'està actuant. "Espanya no està corrompuda", ha dit, però sí que ha reconegut que "estem davant d'un problema molt seriós que el govern s'ha pres molt seriosament". Rajoy ha alertat que generalitzar l'ombra de la corrupció beneficia els "salvapàtries de les escombres".

Rajoy ha anunciat algunes mesures com que els partits no podran rebre donacions d'empreses. A més, es limitaran les donacions de particulars, que passaran de 100.000 euros anuals a 50.000. I cada aportació de més de 25.000 euros haurà de ser pública. Estarà prohibit que els bancs els condonin el deute o el renegociïn en condicions per sota del mercat. Una altra mesura que inclouen les lleis és que els alts càrrecs hauran d'explicar el seu patrimoni abans i després de passar per la política.

El cap de l'executiu espanyol ha assegurat que "no ens hem mantingut impassibles davant la corrupció" abans de defensar ell personalment, en comptes d'un ministre, el pla de regeneració democràtica que va anunciar el febrer de 2013. Entre les mesures també hi ha agilitzar la justícia perquè els casos no s'allarguin i posar un temps màxim per a la instrucció dels casos.

Abans del debat, aquest dijous al matí, Rajoy ha fet aquesta piulada:


La dimissió de la ministra en el rerefons

Però tot i que la seva cadira estarà buida, la ministra Ana Mato i la seva dimissió han estat molt presents en el debat sobre corrupció. Rajoy, sense citar cap nom, s'ha limitat a assenyalat que "han aparegut corruptes en el meu partit i he demanat perdó".

Tot plegat, l'endemà que el jutge Pablo Ruz decidís que seuria a la banqueta dels acusats per haver-se beneficiat de la trama Gürtel amb serveis turístics i regals.

Tècnicament el que pesa sobre Mato és una "responsabilitat civil". És a dir, que si es demostra que les festes d'aniversari i comunions dels seus fills i alguns viatges van ser pagats amb diners procedents de la trama Gürtel, en aquest cas a través del seu exmarit i alcalde de Pozuelo de Alarcón, haurà de tornar-los.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut