Les agències de viatges podran fer un val per un any i amb dret a reemborsament (Pixabay/Pufacz)

Quins drets té el consumidor amb el gimnàs o els viatges organitzats que ha pagat?

Es poden reclamar els diners o altres compensacions per serveis que el confinament pel coronavirus ha fet impossible utilitzar

Sílvia MateuActualitzat

Què poden fer les persones que tenien contractat un viatge per a les dates del confinament? El consumidor té dret a reclamar-ne l'import o fer servir més tard un bo que poden entregar els organitzadors o minoristes, segons es recull al Reial Decret aprovat dimarts pel govern espanyol:

"El podrà utilitzar en el termini d'un any des de la conclusió de l'estat d'alarma. En cas de no utilitzar-se durant aquest període, el consumidor podrà exercir el dret de reemborsament"

 

En el cas del reemborsament, s'ha ampliat a 60 dies el termini que tenen les agències per fer-lo.

 

La patronal de les agències de viatges Acave havia proposat la solució dels bons perquè "alguns proveïdors, especialment companyies aèries, es neguen a fer reemborsaments en efectiu i entreguen bons en lloc de diners". Creuen que això els donarà un respir.

Acave ha denunciat 22 companyies aèries que "incompleixen el compromís" de tornar en metàl·lic l'import dels bitllets cancel·lats.

Avions de Lufthansa aparcats en una pista tancada a l'aeroport de Frankfurt, a Alemanya, el 23 de març del 2020. (Horitzontal)
Els avions s'han quedat a terra a molts aeroports, com aquests de Frankfurt (ACN)

 

De fet, la solució dels bons és el que també reclamen, sense èxit fins ara, les aerolínies europees de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) "per una qüestió de supervivència", per evitar la fallida. Calculen que tornar els diners dels bitllets cancel·lats pel Covid-19 costarà 9.000 milions d'euros a les companyies europees. A tot el món aquest cost pujaria a 32.000 milions d'euros, segons els càlculs de la indústria.

 

La mateixa norma de tornar-te els diners o fer-te un val s'aplica als que hagin comprat entrades de concerts, festivals i espectacles que s'hagin suspès.


S'ha de pagar el gimnàs?

El Reial Decret d'aquesta setmana també deixa clar que els clients de gimnasos, piscines o acadèmies d'idiomes (els anomenats "serveis de tracte successiu") no hauran de pagar les quotes mensuals mentre no puguin fer-ne ús.

Igualment, es poden acceptar altres compensacions que ja estan oferint les empreses afectades, com poden ser un monitor personal, ampliació d'horari o un curset gratuït.

Els gimnasos o piscines poden oferir compensacions als clients (Pixabay/David Mark)

 

Des de la Secretaria General de l'Esport fan notar que les empreses "afronten una manca de liquiditat molt important i que, en molts casos, els serà impossible tornar els diners"

"Per aquest motiu, es demana als consumidors que demanin la devolució dels diners només en els casos d'absoluta necessitat, evidentment sempre que les condicions que ofereixin les empreses i entitats siguin adequades i raonables"

 

També aclareix que les quotes socials abonades a entitats culturals i esportives sense finalitat de lucre, legalment creades i inscrites, no generen dret a devolució. En aquest cas es consideren aportacions a fons perdut per contribuir al manteniment de l'entitat.

 

Cal guardar les targetes de transport

El confinament i l'estat d'alarma també ha fet que els usuaris del transport públic no hagin pogut utilitzar com preveien les targetes T-Usual, T-Jove o altres títols de transport que funcionen durant un període de temps determinat a partir de la primera validació. En aquest cas, no s'han de llençar perquè l'Autoritat del Transport Metropolità està estudiant com compensar-ho.

Quan hagi passat l'emergència sanitària, també es canviaran els títols defectuosos.

 

 

Excepcionalment, durant una setmana fins al 9 d'abril, el transport públic serà gratuït, en reconeixement a les persones que s'hi han de desplaçar perquè són serveis essencials.

Els passatgers hauran de validar el bitllet en l'entrada de les estacions de metro perquè s'obri la porta o el torn, però no se'ls descomptarà cap viatge, igual que passarà amb els autobusos.

Funcionarà amb qualsevol bitllet o abonament, fins i tot si ja està esgotat.

ARXIVAT A:
Coronavirus ConsumPreguntes i respostes coronavirus
Anar al contingut