Qui substituirà Boris Johnson? El qui és qui dels noms més destacats a les travesses

En marxa el procés per escollir el nou líder del Partit Conservador, que serà el pròxim primer ministre britànic

RedaccióActualitzat

Amb l'anunci de dimissió de Boris Johnson, aquest dijous, es posa en marxa el procés per escollir un nou líder del Partit Conservador i, per tant, nou primer ministre. Fins aleshores, però, Johnson continuarà en el càrrec.

Encara és molt aviat per dir qui serà el futur inquilí del 10 de Downing Street i conviurà amb Larry, el gat que des del 2011 ja ha conviscut amb David Cameron, Theresa May i Boris Johnson.

El gat Larry, aquest dijous davant del 10 de Downing Street
El gat Larry, aquest dijous davant del 10 de Downing Street (Reuters/Phil Noble)

Entre els noms que més circulen hi ha els de Rishi Sunak i Sajid Javid, els ministres que van dimitir dimarts i van desencadenar la crisi definitiva del govern, però també d'altres que s'han mantingut fidels al primer ministre fins a l'últim moment, com Liz Truss o Ben Wallace.

Dominic Raab, un dels artífexs del Brexit, que ja va assumir les funcions de primer ministre quan Johnson va estar ingressat per covid, o Jeremy Hunt, que va disputar el lideratge al primer ministre, també estan entre els més ben situats en la cursa de successió.

Una cursa en què també hi ha Nadhim Zahawi, que, acabat de nomenar ministre d'Economia, va afegir-se a les veus que demanaven la dimissió de Johnson.

La llista d'aspirants, però, és molt més àmplia. Els principals mitjans britànics, com la BBC, Sky News o The Guardian, assenyalen una dotzena de noms que podrien convertir-se en el pròxim líder del Partit Conservador.

Entre els polítics conservadors que s'han postulat com a candidats per agafar el relleu de l'encara primer ministre o els que fa setmanes que sonen com a possibles aspirants, aquests són els principals noms per substituir Johnson:
 

Rishi Sunak

Va ser ministre d'Economia fins dimarts, quan va dimitir per "diferències fonamentals" amb Johnson sobre el plantejament de l'estratègia econòmica. Tot i que el pla per evitar acomiadaments durant el confinament va fer-li guanyar un gran respecte dins del gabinet, l'escàndol sobre la gestió de les finances de la seva dona va perjudicar la seva reputació.

El fins aquesta setmana ministre d'Economia britànic, Rishi Sunak
El fins aquesta setmana ministre d'Economia britànic, Rishi Sunak (Reuters/John Sibley)

Sajid Javid

Com Sunak, dimarts va dimitir del govern. El fins fa pocs dies ministre de Salut va fer un discurs molt dur contra Johnson al Parlament, en què assegurava que, per consciència, no podia "continuar servint" el govern. Javid ja va aspirar a liderar els conservadors l'any 2019, però va quedar en quarta posició.

Intervenció de Sajid Javid dimecres passat a la Cambra dels Comuns
Intervenció de Sajid Javid dimecres passat a la Cambra dels Comuns (Reuters/Jessica Taylor)

Liz Truss

L'actual ministra d'Exteriors estava de viatge per Indonèsia i ha tornat abans d'hora al Regne Unit. Pertany a l'ala dura dels conservadors i s'ha mantingut fidel a Johnson fins al final. És una de les favorites de les bases tories.

La ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, durant una intervenció a la Cambra dels Comuns
La ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, durant una intervenció a la Cambra dels Comuns (Reuters/Jessica Taylor)

Dominic Raab

Viceprimer ministre i ministre de Justícia en l'actual govern, ja va assumir les funcions de primer ministre quan Boris Johnson va ser hospitalitzat per la covid el mes d'abril del 2020. Va ser un dels artífexs del Brexit.

El viceprimer ministre britànic, Dominic Raab, arribant a Downing Street per a una reunió del govern
El viceprimer ministre britànic, Dominic Raab, arribant a Downing Street per a una reunió del govern (Reuters/Peter Nicholls)

Ben Wallace

L'actual ministre de Defensa està considerat un dels polítics més fidels a Boris Johnson, de qui no s'ha distanciat en tota la crisi. Els últims mesos, ha guanyat popularitat arran del compromís del Regne Unit de donar suport a Ucraïna en el conflicte amb Rússia.

El ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski
El ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski (Reuters)

Jeremy Hunt

Actualment president de la comissió parlamentària de salut, Hunt va ser el principal rival de Boris Johnson en la lluita pel lideratge del Partit Conservador l'any 2019. Antic ministre de Sanitat i un dels representants de l'ala moderada del partit, fa temps que alerta que els tories van camí de perdre les eleccions si no canvien de líder.

Jeremy Hunt a l'exterior de Downing Street el mes de setembre passat
Jeremy Hunt a l'exterior de Downing Street el mes de setembre passat (Reuters/Henry Nicholls)

Nadhim Zahawi

Va arribar al Regne Unit com a refugiat quan tenia 11 anys, fugint de la repressió de l'Iraq contra els kurds. Va ser un dels responsables del programa de vacunació contra la covid-19 i ha estat nomenat aquesta setmana titular de la cartera d'Economia, després de la dimissió de Sunak. El primer dia en el càrrec ja va demanar la dimissió de Johnson.

L'actual ministre d'Economia britànic, Nadhim Zahawi
L'actual ministre d'Economia britànic, Nadhim Zahawi (Reuters/Phil Noble)

Suella Braverman

La fiscal general per Anglaterra i Gal·les, partidària del Brexit des de fa anys, va anunciar en directe la candidatura aquest dimecres, en demanar la dimissió del primer ministre.

L'advocada de l'estat, Suella Braverman, arribant al número 10 de Downing Street, el mes de juny passat
La fiscal general per a Anglaterra i Gal·les, Suella Braverman, arribant al número 10 de Downing Street, el mes de juny passat (Reuters)

Penny Mordaunt

Una altra gran defensora del Brexit, l'antiga secretària d'estat de les forces armades fa temps que sona com a possible relleu de Johnson. Va ser molt crítica amb l'encara primer ministre durant l'escàndol del Partygate, les festes en oficines governamentals durant la pandèmia.

L'exsecretària d'estat de les Forces Armades Penny Mordaunt
L'exsecretària d'estat de les forces armades Penny Mordaunt (Reuters/Simon Dawson)

Steve Baker

President adjunt del grup de recuperació de la covid-19 i diputat, també ha estat molt crític amb Johnson. Últimament ha aparegut en diversos mitjans postulant-se com una opció de canvi.

El diputat conservador Steven Baker, aquesta setmana a Londres
El diputat conservador Steven Baker, aquesta setmana a Londres (Reuters/Henry Nicholls)

Tom Tugendhat

Antic soldat i actualment diputat, és molt crític amb com va gestionar el Regne Unit la crisi de l'Afganistan. El mes de gener ja va expressar la intenció de presentar-se a unes primàries en cas que Johnson perdés una moció de confiança interna.

El diputat conservador britànic Tom Tugendhat
El diputat conservador britànic Tom Tugendhat (Europa Press)

Ben Wallace, favorit als primers sondejos

El titular de Defensa, Ben Wallace, és el candidat preferit per les bases tories per succeir Boris Johnson, segons una enquesta publicada aquest dijous.


L'enquesta, feta entre 716 membres del Partit Conservador, assenyala que el responsable de Defensa, que s'ha mantingut fidel a Johnson fins a l'últim moment, quedaria al davant de l'exsecretària d'estat de les forces armades Penny Mordaunt, una de les grans defensores del Brexit.

En tercer lloc apareix Rishi Sunak, fins aquest dimarts ministre d'Economia, que va dimitir al·legant "diferències fonamentals" amb Johnson.

La ministra d'Exteriors, Liz Truss, que des de fa temps apareix a les travesses i que forma part de l'ala dura dels conservadors, també està entre les favorites.

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut