A Johnson l'envolten diferents escàndols que l'han deixat a la corda fluixa (Reuters)

Boris Johnson, a la corda fluixa per la dimissió de dos ministres clau

Eren els responsables de Finances, Rishi Sunak, i el de Salut, Sajid Javid

Redacció/AgènciesActualitzat

Els ministres britànics de Finances, Rishi Sunak, i Salut, Sajid Javid, han dimitit aquest dimarts en el que podria ser el cop definitiu per al primer ministre, Boris Johnson, després d'haver intentat disculpar-se per l'últim escàndol que persegueix la seva administració: la conducta sexual inadequada d'un diputat del seu partit, Chris Pincher.

Quan treballava al govern, Pincher hauria intentat fer tocaments a dos companys de partits mentre anava begut una nit de festa. Malgrat això, Johnson li hauria donat suport per accedir com a diputat al Parlament britànic, càrrec a què va renunciar dijous passat.

Els ministres han dimitit perquè diuen que han perdut la confiança en el primer ministre. La marxa d'aquests dos pesos pesants deixa Johnson a la corda fluixa, assetjat com està per múltiples escàndols, i significa que, si hi ha més sortides, podria caure el govern.

El líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha assegurat que el Govern britànic de Boris Johnson "s'està esfondrant".

En la carta de dimissió, Sunak diu que potser no tornarà a ser ministre, però per a ell és més important lluitar pels bons estàndards de conducta. "D'un govern se n'espera, amb raó, que actuï de manera adequada, competent i seriosa", cosa que no passa actualment, afirma.

Sunak diu que ha estat "lleial" i ha donat suport en públic al líder conservador fins i tot quan en discrepava "en privat", i ha intentat sostenir amb fons econòmics les prioritats de Johnson.

Tot i això, segons es desprèn de la carta, Johnson no estava disposat a prendre "decisions difícils" en l'economia i això els ha portat a discrepar en el seu enfocament, fins al punt que han optat per dimitir.

Per la seva banda, Javid afirma que no pot, "en consciència, seguir servint en aquest govern". El ministre de Salut constata que els problemes que travessa el Partit Conservador "no es resoldran sota el lideratge" de Johnson, i per això ha "perdut la confiança en ell".

Tots dos havien donat suport públicament a Johnson durant mesos d'escàndol per l'evidència que a Downing Street s'hi van celebrar festes que incomplien les normes dictades per frenar l'expansió de la covid.

El fins ara ministre d'Educació, Nadhim Zahawi, serà el nou ministre d'Economia, mentre que el fins ara secretari d'Estat del Gabinet, Steve Barclay, serà el nou responsable de Sanitat.

 

ARXIVAT A:
Boris Johnson
Anar al contingut