Primer dia sense mascareta a l'Institut Escola El Til·ler
Alumnes de 4t d'ESO amb i sense mascareta a l'Institut Escola El Til·ler (CCMA)

Qui, quan i on ens podem treure la mascareta: els alumnes de primària i ESO, els primers

Aquest dimarts, els alumnes de primària i secundària ja poden anar a escola sense mascareta

Actualitzat

Aquest dimarts es comencen a retirar les mascaretes obligatòries en interiors. Es començarà per les escoles i dimecres s'estendrà a la població en general.

Aquesta matinada s'ha publicat al DOGC el decret que permet que aquest dimarts tornin les classes sense mascaretes, però només entre els alumnes de primària i secundària. El decret no diu res dels docents i el personal del centre ni tampoc de l'educació postobligatòria.

Repassem on es trauran ja aquest dimarts, on caldrà esperar a dimecres i on encara no ens la podrem treure.


Qui es pot treure la mascareta als centres educatius aquest dimarts?

Dimarts, quan tornin a l'escola i a l'institut, els alumnes ja no hauran de portar mascareta, ni a primària ni als cursos d'ESO de secundària. Els de batxillerat i cicles formatius s'hauran d'esperar fins dimecres. Igual que els docents.

Catalunya compleix amb el que havia anunciat i els infants s'avançaran als adults, però només per un dia. Aquest dilluns a la nit es publicaran aquests detalls al DOC.


Qui es pot treure la mascareta dimecres?

La població general s'hi sumarà a partir de dimecres, l'endemà del consell de ministres.


On ens podem treure la mascareta dimecres?

Ja no caldrà portar mascareta a la restauració, on ja era residual, però tampoc als comerços, als espectacles, als gimnasos i, en general, a tot arreu amb algunes excepcions.

Interior d'una botiga de roba a Madrid amb persones amb mascareta
Interior d'una botiga de roba a Madrid amb persones amb mascareta (Europa Press/Marta Fernández)


On no ens podem treure la mascareta?

Als transports públics, siguin del tipus que siguin, serà obligatori continuar-ne portant. Igual que als centres sanitaris. Això inclou centres d'atenció primària, hospitals i sociosanitaris.

A les residències n'hauran de dur treballadors i visitants, però no els residents, que ja no n'havien de portar perquè és el lloc on viuen. I atenció, fa un parell de dies, la ministra Darias va especificar que també a les farmàcies continuaran sent obligatòries.


I a la feina, qui es podrà treure la mascareta?

Pel que fa a les empreses, correspondrà als serveis de salut laboral de cadascuna determinar si cal o no continuar-ne portant. La decisió serà d'obligat compliment.

Es basaran, entre altres coses, en el percentatge de personal vacunat, el tipus i la densitat de l'espai en què es treballa o la ventilació.


A qui li recomanen que en continuï portant?

La mascareta deixa de ser una mesura general de salut pública per a tothom i en tot moment. Però es recomana que en segueixin portant les persones vulnerables, perquè encara tenen risc: persones grans, immunodeprimides o amb malalties de base, que es poden descompensar amb la covid. I tothom que hi hagi d'estar en contacte.

I ara que ens hi hem acostumat, també es recomana que la recuperem sempre que tinguem símptomes i així evitarem anar escampant els virus, siguin de la covid, de la grip o qualsevol altre.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut