Què està passant a Vox? L'ala ultracatòlica guanya en la lluita de poder a l'extrema dreta

Vox intenta gestionar la crisi interna després dels mals resultats de les eleccions generals, que han fet aflorar una lluita entres dues ànimes dins del partit

RedaccióActualitzat

Després de perdre mig milió de vots a les eleccions generals, alguna cosa es mou a l'extrema dreta. No a la cúpula, on no hi ha hagut dimissions, sinó en la lluita pel poder. Les renúncies han arribat del sector ultraliberal. Primer va agafar la porta Iván Espinosa de los Monteros, i després, aquest divendres, el seu substitut, Juan Luis Steegmann

En canvi, el sector més ultracatòlic del partit, encapçalat per Jorge Buxadé --amb passat a Falange-- i el candidat a Catalunya, Ignacio Garriga, va guanyant poder dins del cercle de Santiago Abascal.

Espinosa de los Monteros, per la seva banda, ha rebut el suport a les xarxes de Javier Ortega Smith i Macarena Olona, tots dos també apartats de la cúpula l'any passat. 

El fins ara secretari de relacions internacionals de Vox és un dels fundadors del partit i fa deu anys que està vinculat a la formació.


Què passa al partit?

Els experts creuen que això no va d'ideologia, sinó de lluita de poder.

El periodista expert en extrema dreta Xavier Rius Sant explica que quan es va nomenar Ignacio Garriga en substitució d'Ortega Smith com a secretari general, semblava un "home de palla", però amb el temps s'ha vist que ha fet pinya amb Buxade: "Són dues persones de l'Opus Dei i molt unides."

"No és una lluita entre ultrafalangistes com Buxadé amb ultraliberals com Espinosa de los Monteros, sinó que és una lluita pel poder."

Espinosa de los Monteros va començar a distanciar-se d'Abascal després del nomenament de Garriga.

Les dues últimes renúncies han estat les més sonades, però la formació d'extrema dreta ha fet una purga dels diputats més afins a l'ultraliberal. Noms com l'exdiputat per Badajoz Víctor Sánchez del Real o l'exdiputat per Màlaga Rubén Manso ja no van aparèixer a les llistes del 23J.

Des de la direcció de Vox neguen la crisi i assenyalen els mitjans de comunicació. És més, per Ignacio Garriga, Vox està en el seu millor moment.

Qui pren el relleu?

Aquesta lluita pel poder es veu també al Congrés. Les dues renúncies dels ultraliberals porten una nova ànima ultracatòlica a la cambra. El relleu el pren Carla Toscano de Balbín.

Aquesta madrilenya de 46 anys ja havia estat al Congrés. Va acaparar titulars quan va atacar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant el debat de la llei del "només sí és sí".

Carla Toscano de Balbín amb una samarreta contra el Me too en el debat de la llei del 'només sí és sí'
Toscano de Balbín amb una samarreta contra el Me Too en el debat de la llei del "només sí és sí" (Europa Press/Alberto Ortega)

Toscano va ser amonestada per la mesa per fer una al·lusió a la relació de Montero amb Pablo Iglesias. 

La diputada també és polèmica per estampar missatges contra el feminisme en samarretes i a les xarxes, on acumula més de 150.000 seguidors a Twitter.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut