Eva Kaili i Ali bin Al-Marri, ministre de Treball de Qatar, reunits el 31 d'octubre (Reuters)

Qatargate: la parella de Kaili confessa i assenyala el cervell de la trama i més eurodiputats

Noves informacions sobre la implicació del Marroc apunten a l'ambaixador marroquí a Polònia

Juli Rodés AlmerActualitzat

Francesco Giorgi, assistent del Parlament Europeu i company sentimental de l'eurodiputada Eva Kaili, destituïda com a vicepresidenta, hauria admès davant la justícia belga la seva implicació en la trama de suborns coneguda com a Qatargate.

Italià, de 35 anys i pare d'una nena de 2 amb Kaili, amb qui són parella des de fa cinc anys, Giorgi ha estat interrogat aquest dimecres pel jutge instructor del cas, que va esclatar divendres, amb diverses detencions i registres, fruit de mesos d'investigació.

Després d'escoltar-lo, el jutge ha decidit mantenir-lo en presó preventiva.

Pier Antonio Panzeri durant un debat al Parlament Europeu, el 2015, quan era eurodiputat (Reuters TV)

Segons informen el diari belga Le Soir i l'italià La Repubblica, Giorgi hauria assenyalat l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, també detingut divendres, com a cervell del Qatargate.

Panzeri, que al Parlament Europeu va presidir la Subcomissió de Drets Humans, és el fundador i president de l'ONG Fight Impunity, amb seu a Brussel·les, que a la seva web diu que els seus objectius són "la lluita contra la impunitat per greus violacions dels drets humans i crims contra la humanitat".

Divendres, a casa de Panzeri, la policia hi va trobar 600.000 euros en bitllets.

La seva dona i la seva filla han estat detingudes a Itàlia, i Bèlgica ja n'ha sol·licitat l'extradició.

Eva Kaili, l'11 de desembre, en el Parlament Europeu, a Estrasburg (Reuters/Parlament Europeu)

Giorgi, a més, ha inculpat dos eurodiputats socialdemòcrates en la trama de suborns: l'italià Andre Cozzolino, per al qual treballava d'assistent, i el belga Marc Tarabella.

Tarabella està en llibertat, però la policia ja havia registrat el seu domicili.

Kaili, també detinguda des de divendres, prestarà declaració dijous que ve, 22 de desembre, després que la seva compareixença, prevista per aquest dimecres, s'ajornés, com havia demanat, per una vaga de funcionaris.

En total, la policia belga ha decomissat 1,5 milions d'euros (Police Judiciaire Fédérale)

A l'apartament de Brussel·les que Kaili i Giorgi compartien, la policia també hi va trobar bosses amb diners en metàl·lic per valor de 150.000 euros.

A més, divendres, el pare de Kaili va ser enxampat per la policia sortint d'un hotel de Brussel·les amb una maleta amb 750.000 euros en bitllets.

Aquest dimecres, des d'Atenes, un dels advocats de Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, va assegurar que l'eurodiputada "no coneixia l'existència d'aquests diners" i ja va apuntar a Giorgi.


La Fiscalia grega obre una investigació a Kaili

La Fiscalia grega de delictes financers ha anunciat aquest dijous l'obertura d'una investigació preliminar a Kaili per "corrupció" i "blanqueig de diners".

Eva Kaili, el 2011, quan era diputada al Parlament grec (Reuters/Yiorgos Karahalis)

Dilluns passat, l'autoritat grega de lluita contra el blanqueig de diners ja va congelar tots els actius de Kaili i de les persones del seu entorn.

Aleshores, el ministre grec de Justícia, Kostas Tsiaras, ja va declarar que "Grècia ajudarà les autoritats belgues" en la investigació del Qatargate. 


Més detalls sobre la branca marroquina

El diari Belga Le Soir, d'altra banda, amplia aquest dijous les informacions relatives a la implicació del Marroc en el Qatargate, revelades dimecres pel setmanari alemany Der Spiegel.

Apunta que l'ambaixador marroquí que hauria donat "regals" a Panzeri en un país de l'Europa de l'est seria Abderrahim Atmoun, ambaixador del Marroc a Polònia. 

I que hi hauria dos agents del servei secret marroquí implicats en la trama, també.


Metsola anuncia reformes "àmplies"

"Estic preparant un paquet ampli de reformes que estarà a punt a principis de l'any que ve", ha explicat aquest dijous des de Brussel·les la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

Des de Brussel·les, on ha assistit a la cimera de la Unió Europea, Metsola ha detallat que la reforma "inclourà l'enfortiment dels sistemes de protecció de denunciants, la prohibició dels grups d'amistat no oficials, una revisió de la fiscalització de les normes del nostre codi de conducta i una revisió en profunditat de com interactuem amb tercers països".

Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu, durant la roda de premsa a Brussel·les (EFE/Stephanie Lecocq)

El Parlament Europeu "no està en venda", ha reblat.

En resposta una pregunta que li han formulat durant la roda de premsa, Metsola ha aclarit que ha declinat la invitació del govern de Qatar per assistir al Mundial de Futbol.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióParlament EuropeuMundial Qatar 2022Marroc
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut