Putin obvia Estat Islàmic i insisteix a relacionar Ucraïna amb l'atac a Moscou

Ucraïna diu que les acusacions de Moscou busquen "alimentar la histèria antiucraïnesa entre la societat russa"

RedaccióActualitzat

El ministeri d'Interior rus assegura que cap dels quatre detinguts com a presumptes autors de l'atemptat la sala de concerts del Crocus City Hall és ciutadà rus. Els quatre sospitosos "són tots ciutadans estrangers" informa el ministeri en un comunicat, però sense precisar la nacionalitat dels detinguts.

Hi ha un total d'onze persones detingudes, quatre d'elles sospitosos de ser els autors materials del tiroteig i set còmplices. 

El president rus Vladímir Putin, que no s'ha pronunciat fins aquest migdia sobre l'atac, ha dit en un discurs televisat que es tracta d'un "acte terrorista salvatge" i ha promès "venjança".

Putin ha obviat les diverses reivindicacions de l'autoria que ha fet el grup jihadista Estat Islàmic i s'ha afanyat a assenyalar Ucraïna:

"Els quatre autors de l'acte terrorista que van disparar i matar persones han estat detinguts. Viatjaven cap a Ucraïna... identificarem i castigarem a tots els que estaven al darrere dels terroristes, els que van preparar l'atemptat."

Ha afegit que les forces de seguretat russes treballen per localitzar les bases des d'on van operar els terroristes, a tots els que els van proporcionar infraestructura per fugir i també als ideòlegs:

"Tots els autors, organitzadors i els que van encarregar aquest crim rebran un merescut i irremeiable castic; siguin qui siguin."

El president rus no ha donat dades sobre la identitat dels detinguts, però ha insistit en la pista ucraïnesa: "van intentar fugir i es dirigien a Ucraïna on, segons dades preliminars, els havien preparat una finestra per passar a l'altra banda de la frontera".

Kíiv: "Ucraïna no té relació amb l'incident"

Kíiv nega de forma categòrica tenir res a veure amb la massacre al Crocus City Hall.

Volodímir Zelenski s'ha pronunciat aquest dissabte al vespre sobre l'atemptat i sobre les paraules de Putin. Acusa el president rus d'intentar inculpar Ucraïna.

Per a Zelenski, el que va passar divendres a Moscou "és evident" i assegura que "era absolutament previsible que Putin esperes 24 hores i després trobés una forma de vincular la massacre amb Ucraïna".

Poc després de l'atemptat Mikhaïl Podoliak, un assessor de Volodímir Zelenski, ja assegurava que Ucraïna no tenia res a veure amb l'organització de l'atac i augurava que la reacció de Moscou a l'atemptat provocaria una escalada dels atacs russos contra territori ucraïnès. 
 

Un missatge de condol en una pantalla gegant situada a prop del lloc d'on va haver-hi l'atemptat divendres (Reuters/Yulia Morozova)

Aquest dissabte Podoliak, en nom del govern ucraïnès, ha tornat a negar qualsevol relació amb els autors de l'atac i ha desmentit Putin i els serveis d'intel·ligència russos.

"Era d'esperar que la versió dels funcionaris russos fos 'la pista ucraïnesa'. Les declaracions dels serveis especials russos sobre Ucraïna són absolutament insostenibles i absurdes. Ucraïna no té relació amb l'incident", ha dit Podoliak.

El ministeri d'Exterior d'Ucraïna ha dit que les acusacions russes són "una provocació planejada pel Kremlin per alimentar encara més la histèria antiucraïnesa entre la societat russa".

Rússia no pot trigar gaire a donar més informació sobre els onze detinguts per l'atemptat. Abans del comunicat del ministeri de l'Interior rus que certificava que "no són ciutadans russos", alguns mitjans del país i un diputat de la Duma havien afirmat que els sospitosos procedien de l'Àsia Central, de la república del Tadjikistan, un país fronterer amb l'Afganistan i on actua Estat Islàmic. 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut