Madrid

Puigdemont repta l'Estat a incloure la seva proposta al referèndum

El president de la Generalitat ofereix acordar la data i la pregunta, mentre reitera que la solució de les demandes catalanes només pot ser política i en forma de referèndum

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que la situació política a Espanya ha empitjorat de fa mig any ençà. Puigdemont ho ha dit a Madrid en un dels esmorzars informatius que organitza l'agència de notícies Europa Press i davant de representants polítics i econòmics, entre els quals no hi havia cap representant del govern espanyol ni del PP. Sí que hi havia, però, nou ambaixadors estrangers, entre els quals el de França i el del Regne Unit. El president ha contrastat la situació política espanyola amb la de Catalunya, on hi ha un govern que "funciona, amb projecte i amb suport parlamentari".

Puigdemont ha centrat bona part del discurs a queixar-se dels que creuen que es poden silenciar les demandes i les propostes polítiques catalanes amb accions judicials:

"Aquesta gent no ho considera un problema polític i per això no se sent en l'obligació d'escoltar i fer propostes polítiques. Nosaltres estem compromesos que això no sigui així."

"Tot el que no sigui política no és solució, és una altra cosa. I no és bona, ni per avui ni per demà."

El referèndum es farà, però es pot pactar

El president de la Generalitat ha argumentat la necessitat de fer el referèndum basant-se en la majoria social i política que el demana a Catalunya, i que es va concretar la setmana passada en el suport del 60% dels diputats del Parlament durant el debat de política general. De tota manera, ha reptat l'Estat a fer propostes i a pactar com fer-lo:

"No hi hauria d'haver restriccions prèvies per parlar de la data del referèndum, quan s'hauria de celebrar i en quines condicions. Escoltem-nos tots i decidim conjuntament quina seria la millor, sense apriorismes: la pregunta a realitzar, què preguntem concretament? La nostra proposta és clara, però hi ha una proposta de l'Estat? Un referèndum que no exclogui la possibilitat a l'Estat de sotmetre també a votació la seva proposta, que competeixi amb la de la independència de Catalunya."

"També es pot parlar de com considerar quins resultats són vàlids, quina és la resposta vàlida i el compromís d'implementar-la. I també es pot parlar d'establir un compromís de moratòria abans de tornar a promoure un referèndum similar. Això es pot parlar, i d'això s'hauria de parlar."

Cal "coratge i compromís"

Puigdemont ha recordat la compareixença pública que va fer ell mateix fa gairebé cinc mesos a Madrid i s'ha queixat que, des de llavors, les demandes catalanes no tan sols no han rebut resposta, sinó que continuen sent judicialitzades pels poders de l'administració espanyola. Per tot això, ha conclòs:

"Cal donar una solució política a la demanda catalana, una solució que no és possible sense coratge i compromís, i cal partir del reconeixement de l'altre. Llavors, a Espanya hi havia un govern en funcions i estaven convocades unes noves eleccions."

"Avui, les coses segueixen igual, però la situació ha canviat. La governabilitat sembla que està igual, però està pitjor: dues investidures fracassades des de començaments d'any, i deu mesos sense que el Parlament exerceixi el control imprescindible d'un govern que respon a una majoria inexistent."

Reunió amb Pablo Iglesias

Aprofitant la visita a Madrid, Puigdemont ha dinat aquest dilluns al migdia amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. Iglesias ja havia anunciat la intenció d'expressar a Puigdemont el rebuig del seu partit a un referèndum de caràcter unilateral. En el rerefons, però, hi ha la porta que Xavier Domènech va deixar oberta la setmana passada en el cas que es demostrés que el referèndum pactat és impossible.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut