La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat el PSOE que no preveu un acord d'investidura fins al gener (EFE/Marta Pérez)
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en la roda de premsa d'aquest dilluns (EFE/Marta Pérez)
Barcelona

ERC avisa el PSOE que no preveu un acord d'investidura fins al gener

La vigília de la tercera reunió entre socialistes i republicans, aquest dimarts al migdia, les dues formacions s'han trobat en secret a Barcelona

RedaccióActualitzat

ERC considera "gairebé impossible" un acord d'investidura amb el PSOE abans de Nadal.

En contrast amb les presses de socialistes i comuns, que insten que hi hagi un govern a Espanya com més aviat millor, els republicans alerten que el pacte per facilitar la investidura de Pedro Sánchez encara "està lluny".

La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dilluns en roda de premsa que, si hi ha acord, no serà fins any nou:

"No es pot negociar ni avançar amb presses. El possible acord probablement haurà d'anar al gener perquè veiem molt complicat poder avançar en els propers dies. No creiem que la investidura pugui ser abans de Nadal, perquè l'acord encara està lluny."

"No tenim cap pressa. El que volem, i pel que treballem, és que hi hagi una via política blindada a través de la qual puguem resoldre, o intentar resoldre, el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol."

Vilalta ha afegit que, si el PSOE té pressa, ha de "fer gestos" per acostar-se als republicans.

ERC i els socialistes es reuniran al migdia a Barcelona

Republicans i socialistes han mantingut aquest dilluns a la tarda una reunió a Barcelona, de la qual no s'havia informat prèviament. Ha estat a la seu del Consorci de la Zona Franca, segons ha confirmat Esquerra.

Els equips negociadors d'ERC i el PSOE, en la segona reunió per a la investidura

Hi han participat els dos equips negociadors que ja van prendre part en l'última reunió oficial, amb el portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, i el secretari d'organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, al capdavant.

Ha estat una reunió preparatòria de la trobada anunciada per aquest dimarts al migdia entre les dues parts, per primer cop a Barcelona.

Serà la tercera reunió de l'equip negociador socialistes-ERC, en què Esquerra plantejarà "quatre potes prioritàries" per al partit. Són el reconeixement que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, que es pugui parlar de tot, inclosa la fi de la repressió i el dret d'autodeterminació, que hi hagi un calendari de negociacions i que hi hagi garanties de compliment dels acords.

Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés, el maig passat (ACN/Javier Barbancho)


Entre els motius pels quals ERC no té pressa hi pot haver decisions judicials pendents, com l'actitud que tindrà la Fiscalia i la decisió que prendrà el pròxim dia 19 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, president del partit.

A més, hi ha previst un congrés d'ERC el 20, 21 i 22 d'aquest mes.

Diverses veus socialistes, com la ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, han insistit que cal un govern a Espanya "com més aviat millor" i han apel·lat a la responsabilitat de "tots els partits" en la governalitat.

Ara bé, des del PSC també han admès que la investidura es pot fer esperar. "Si no és possible fins al gener, serà al gener", ha reconegut el secretari d'organització dels socialistes catalans, Salvador Illa.

La cúpula de JxCat, a Brussel·les

Per la seva banda Junts per Catalunya també continua aspirant que una hipotètica negociació entre els governs català i espanyol inclogui el dret a l'autodeterminació i una mediació internacional.

Aquesta força política ho ha refermat després de la reunió que aquest dilluns han fet els seus màxims responsables a Brussel·les.

Després de la reunió la portaveu al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha dit que, al marge del paper d'ERC, volen influir en les negociacions per al debat d'investidura:

"El PSOE necessita investir Pedro Sánchez, nosaltres necessitem, perquè és la nostra missió, poder trobar una solució per a Catalunya. I hem repetit que si busca trobar solucions per a Catalunya haurà de tenir presents tots els actors implicats en la situació i, per tant, tots els partits independentistes. Difícilment s'arribarà a cap solució efectiva deixant al marge el principal grup del Parlament de Catalunya i qui ostenta la presidència de la Generalitat."


La reunió, en què han participat els representants de JxCat al Parlament, al Congrés, al Senat i membres del govern, l'han presidida Carles Puigdemont i Quim Torra, malgrat que després no han comparegut davant la premsa.

Aquesta reunió s'ha fet després que dimecres de la setmana passada JxCat es reunís amb representants del PSOE al Congrés per parlar de la investidura de Pedro Sánchez.

Pel que fa a la possible inhabilitació de Torra, JxCat diu que si arriba la recorreran, de manera que no contemplen que calgui avançar les eleccions autonòmiques.

 


Felip VI i règim penitenciari

I en paral·lel, a Madrid, aquest dimarts començarà la ronda de trobades del rei Felip VI amb els portaveus dels grups parlamentaris també de cara a la investidura.

Al marge de tot això, aquesta setmana també es compliran dos mesos de la sentència del judici del procés i, per tant, s'ha de començar a definir el règim penitenciari dels condemnats.

Dos mesos és el període que marca la llei perquè les juntes de tractament de les presons facin una proposta, i després, la Generalitat tindrà dos mesos més per acordar-ho.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEERCInvestiduraJxCatQuim TorraCarles Puigdemont
Anar al contingut