El PSOE reobre el diàleg amb JxCat per a una investidura "complicada" abans de Nadal
Laura Borràs i Míriam Nogueras arriben al Congrés dels Diputats (EFE)
Madrid

El PSOE reobre el diàleg amb JxCat, per a una investidura "complicada" abans de Nadal

La presidenta del Congrés posa en marxa l'engranatge per a la investidura, amb el pas previ de la visita al rei, que ha d'obrir la ronda de consultes amb els partits

RedaccióActualitzat

Continuen els moviments per a la investidura de Pedro Sánchez. L'endemà de la constitució de les Corts, que posa en marxa la legislatura, la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha tingut la trobada corresponent amb el rei, i ha aprofitat per comunicar-li que ni ERC ni la CUP ni Bildu no participaran en la ronda de consultes.

Felip VI, per cert, s'haurà de reunir amb representants de 19 partits, perquè en aquesta legislatura n'hi ha 22 amb representació parlamentària.

De moment, no es parla de dates per al debat d'investidura. En la compareixença posterior, Batet ha assegurat que Pedro Sánchez vol tenir govern com més aviat millor, però ha admès que "és complicat" que sigui abans de Nadal.

"No és impossible, però és complicat (que sigui abans de Nadal). Hi ha urgència per a la investidura, fora bo que tirés endavant."

 

El rei Felip i Meritxell Batet, després de reunir-se (EFE)
 

De tornada al Congrés, Batet ha presidit la primera reunió de la mesa, que ha de començar a treballar en la constitució dels grups parlamentaris, que s'ha de tancar dimecres que ve.


JxCat i el PSOE reobren el diàleg

Mentrestant, a la mateixa carrera de San Jerónimo, s'ha fet la primera reunió entre JxCat i el PSOE, ajornada dimarts a causa de l'accident de la socialista Adriana Lastra durant la sessió constitutiva de la cambra baixa espanyola.

La trobada, que ha durat una hora i tres quarts, ha acabat sense declaracions a la premsa.

Interpel·lada quan en sortia, Laura Borràs només ha volgut comentar que aquesta primera reunió "ha anat molt bé" i ha explicat que "ens emplacem a seguir parlant". En els mateixos termes s'han expressat fonts del PSOE.

Hi haurà, doncs, segona trobada del PSOE amb JxCat, i una de tercera amb ERC, cosa que fa pensar que les converses amb els republicans avancen pel bon camí.

Està convocada per a dimarts de la setmana que ve i es podria fer a Barcelona.

Aquest dimarts, José Luis Ábalos, del PSOE, parlava d'avenços: 

"Sens dubte queda molt per concretar, però sí que és un avenç... no al ritme que alguns voldrien, però un avenç".

 

Sánchez durant la roda de premsa que ha fet a la cimera de l'OTAN al Regne Unit (EFE / Facundo Arrizabalaga)

 

Sánchez garanteix un acord amb ERC "públic i dins de la legalitat"

Des del Regne Unit, on ha acudit a la reunó de líders de l'OTAN, Pedro Sánchez ha assegurat que, si finalment els socialistes arriben a un acord amb ERC, "està dins de la legalitat i serà públic".

Sánchez ha volgut tranquil·litzar els contraris a un pacte amb Esquerra apuntant que qualsevol acord amb els republicans estarà "sota el paraigua de la Constitució"

El president del govern en funcions ha demanat "generositat i responsabilitat" a les formacions que negocien la investidura. En un missatge dirigit en particular al PP i Cs, Sánchez també ha demanat responsabilitat, però els ha retret els seus lligams amb "la ultradreta", en referència als pactes amb Vox.

 

El món sindical pressiona ERC perquè faciliti la investidura visitant Junqueras

Entre els moviments per mirar d'assegurar com més aviat millor la investidura de Pedro Sánchez, també hi ha els dels secretaris generals dels dos sindicats majoritaris, la UGT i Comissions Obreres. En els últims dies, Josep Maria Álvarez i Unai Sordo han visitat, per separat, el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners.

Álvarez, de la UGT, assegura que no han parlat amb Junqueras per pressionar-lo: 

"Amb una conversa amb el senyor Junqueras l'hi hem explicat... L'hi hem demanat? No. L'hi hem explicat. ERC ha de prendre una decisió sense cap mena de pressió, de manera lliure i tenint en compte -com estic segur que els tindrà- els interessos que representa".


Enmig d'aquest context, per cert, el Parlament torna a tenir damunt la taula una moció impulsada per JxCat que defensa que la solució política ha de passar per l'exercici del dret a l'autodeterminació a través d'un referèndum.

ARXIVAT A:
InvestiduraERCJxCatPSOECCOOUGT
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut