Publiquen els noms dels botxins dels 45 camps satèl·lit al voltant d'Auschwitz

S'han publicat a Alemanya els detalls dels camps que hi va haver al voltant d'Auschwitz, on el règim nazi va exterminar gairebé 200.000 persones

Oriol SerraActualitzat

Als 45 "camps d'extermini a través del treball" al voltant d'Auschwitz, la maquinària nazi funcionava de forma implacable.

Els camps de concentració i d'extermini d'Auschwitz, Birkenau i Monowitz són els més coneguts, però al seu voltant hi havia 45 camps satèl·lit, també coneguts com "subcamps", on es practicava l'anomenat "Vernichtung durch Arbeit", és a dir l'extermini a través del treball.

A deu dies del 75è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz, on prop d'un milió de persones van ser assassinades a les cambres de gas, la Fundació dels Jueus Assassinats a Europa ha presentat una eina exhaustiva, en forma de pàgina web, que permet conèixer amb detall la maquinària industrial creada pel III Reich: la xarxa de camps de treball.

Gràcies a quinze anys de feina d'historiadors i documentalistes, ara el públic pot consultar milers de documents inèdits, incloent-hi els noms dels botxins. Un dels objectius és fer públics criminals de guerra que havien quedat en l'oblit.

 

El conjunt de la indústria alemanya es va apuntar de seguida a l'invent de Heinrich Himmler, el màxim responsable de les SS.

Per Cameron Alistair Munro, historiador i responsable del portal subcamps-auschwitz.org, era una forma extrema de capitalisme:

"Si et fixes en com eren tractats els presoners, veuràs que allò era una forma extrema de capitalisme. Les empreses que utilitzaven els presoners no els havien de donar ni menjar ni roba adequada."

 

L'extermini a través del treball va costar la vida a 200.000 persones; la majoria resistien com a molt tres mesos. Morien treballant o a la cambra de gas quan el nacionalsocialisme considerava que ja no servien.

Tant si és a través d'una pàgina web com si és a través d'un memorial imponent, l'exercici de la memòria històrica és imprescindible, sobretot ara que els testimonis directes van desapareixent.

ARXIVAT A:
Holocaust
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut