Protestes a l'Iraq: més de 600 joves assassinats per les forces de seguretat en 4 mesos

Un equip de TV3 ha entrat al cor de Bagdad a copsar els enfrontaments entre joves manifestants i milícies i forces de seguretat del govern iraquià

RedaccióActualitzat

L'Iraq es continua dessagnant. Després de dècades de conflicte, la convulsió al país s'ha cronificat, però les noves generacions d'iraquians no estan disposades a haver de conviure-hi per sempre.

Ja són 700 els morts i 25.000 els ferits en unes protestes que van començar fa quatre mesos i mig. El motiu? Protestar, sobretot, per la inoperància del govern corrupte, sectari que no governa per a ells i que només busca enriquir-se.

També volen alliberar-se d'unes forces de seguretat que ho controlen tot i que fan de l'Iraq un país sense estat. Per últim, reneguen de les ingerències estrangeres, com en el cas de la mort del general Soleimani per un atac dels Estats Units.

I la resposta de les autoritats ha estat una repressió contundent.

Un equip de TV3 ha entrat al cor de Bagdad a copsar els enfrontaments entre joves manifestants i milícies i forces de seguretat del govern iraquià.

La plaça Tahrir --plaça de l'Alliberament-- és l'epicentre de les protestes. Prop d'un memorial pels més de 600 joves assassinats, hi ha una tenda on treballa i viu un cirurgià que fa quatre mesos va deixar la seva família. El coneixen com "el doctor de Tahrir":

"Quan el país ens necessita, hem d'abandonar els nostres éssers estimats. Hem de deixar la petita família per atendre la gran família que és el país."

 

Assegura que cal fer fora el govern "encara que ens disparin":

"Aquests joves han aconseguit el que han aconseguit perquè estan afamats de llibertat. Nosaltres vam participar en la revolució fallida del 1991, quan vam intentar fer fora el govern."

 

El doctor sap del cert que quan surti de Tahrir, on se sent més protegit, serà detingut. Però, mentrestant, vol continuar sent útil.

 

 

ARXIVAT A:
Iraq
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut